Foto: AP/Scanpix

20. aprīlī miris poļu izcelsmes ASV mūziķis, grupas "The Doors" taustiņinstrumentālists Reimonds Daniels Manzareks jaunākais, kurš plašāk pazīstams kā Rejs Manzareks, vēsta mirušo cilvēku piemiņai veltītais portāls "Nekropole".

Manzareks dzimis un uzaudzis Čikāgas dienvidos, tāpat kā viņa vecāki. Bērnībā privātskolotāji viņam mācīja spēlēt klavieres. Manzareks arī spēlēja basketbolu un vēlējās kļūt par spēka uzbrucēju vai centra spēlētāju. Kad viņam 16 gadu vecumā treneris pateica, ka viņš var būt vienīgi aizsargs, Manzareks pameta komandu. Viņš vēlāk atzina, ka bez šī ultimāta "The Doors" varēja arī neizveidoties.

Kā liecina portāla "Nekropole" informācija, no 1962. līdz 1965. gadam viņš mācījās kinematogrāfiju Kalifornijas universitātē Losandželosā (UCLA), kur satika citu studentu - Džimu Morisonu. Četrdesmit dienas pēc skolas absolvēšanas viņi nejauši satikās. Morisons pastāstīja, ka ir sarakstījis vairākas dziesmas un nodziedāja "Moonlight Drive". Pēc šīs satikšanās viņi nolēma veidot grupu.

1966. gadā grupa sāka regulāri spēlēt klubā "The London Fog". Kad viņus no kluba atlaida, viņi tika pieņemti "Whisky a Go Go". "The Doors" noslēdza ierakstu līgumu ar "Columbia Records". Kad pēc dažiem mēnešiem viņi uzzināja, ka uzņēmums gatavojas pārtraukt līgumsaistības, grupa pieprasīja līguma laušanu. Vēlāk viņi noslēdza līgumu ar "Elektra Records", kas izdeva visus grupas albumus.

Tā kā grupai nebija basista, Manzareks parasti spēlēja basa daļas ar "Fender Rhodes" basģitāru. Lai spēlētu pamata taustiņinstrumentu daļas, viņš izmantoja "Vox Continental" un vēlāk "Gibson G-101" elektriskās ērģeles.

Manzareks dažkārt arī dziedāja, tostarp, grupas pēdējos divos albumos ("Other Voices" un "Full Circle"), kas tika ierakstīti un izdoti pēc grupas solista Morisona nāves, vēsta "Nekropole".

Amerikāņu rokrgrupa "The Doors" darbojās no 1965. līdz 1973. gadam. Tajā sākotnēji bija četri dalībnieki: Džims Morisons (vokālists), Robijs Krīgers (ģitāra), Rejs Manzareks (taustiņinstrumenti) un Džons Densmors (bungas).

Pēc Morisona nāves 1971. gadā grupa turpināja darbību kā trio un par tās līderi kļuva Rejs Manzareks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!