Otrdien, 3. maijā, Imanta Ziedoņa dzimšanas dienā, klajā nāk videoklips jaunradītai komponista Jēkaba Jančevska dziesmai ar Imanta Ziedoņa dzeju – "Varbūt mūžībā".

Dziesmas ierakstā piedalījās Rīgas Doma kora skolas jauktais koris diriģenta Jurģa Cābuļa vadībā, solists Daumants Kalniņš, pie klavierēm – dziesmas autors.

Komponists Jēkabs Jančevskis par dziesmu "Varbūt mūžībā" saka: "Ir sācies Ziedoņa mēnesis. Gan dabā, gan dzejā. Kopā ar radošajiem domubiedriem – Daumantu Kalniņu, Rīgas Doma kora skolas jaukto kori un tā māksliniecisko vadītāju Jurģi Cābuli – vēlamies dāvināt dziesmu, kas tapusi, iedvesmojoties no Imanta Ziedoņa reiz rakstītām rindām par nesatikšanos. Bet varbūt tieši pretēji – par satikšanos citur, citreiz, citādāk."

Viņš turpina: "Šobrīd, kad mūsu ikdienu vēl joprojām pavada tik ļoti smagnējais, neskaidrais un nomācošais fons, gribas radīt ko vienkāršu un gaišu, aicināt domās izdzīvot un izsapņot mūžīgo, nemirstīgo un nebeidzamo. Par laiku, kas rit straujāk, kā gribētos, par cilvēkiem, kurus vairs nesatiekam tik bieži, kā gribētos, par atmiņām, kas dziest ātrāk, nekā mēs to vēlētos. Un par mīlestību, kas turpina vīties tūkstošgadēs, atkal un atkal no jauna uzplaukstot. Nebeidzami."

Rīgas Doma kora skolas (RDKS) jauktais koris, tā mākslinieciskais vadītājs Jurģis Cābulis un komponists Jēkabs Jančevskis ir spēcīgs radošais tandēms, kas spoži sevi pierādījis jau agrāk – 2019. gadā Jančevskis saņēma galveno balvu UNESCO rīkotajā kompozīciju ierakstu konkursā "Rostrum 2019" par skaņdarbu "When", un tā ieskaņojumā piedalījās RDKS jauktais koris un čellists Kristaps Bergs. Savukārt 2020. gada februārī prestižā Lielbritānijas klasiskās mūzikas ierakstu izdevniecība "Hyperion Records" laida klajā Jančevska pirmo kormūzikas autoralbumu "Aeternum" – to iedziedājis RDKS jauktais koris diriģenta Cābuļa vadībā.

Gan Jančevskis, gan RDKS jauktais koris un Cābulis ir "Lielās mūzikas balvas 2021" laureāti. Jančevskis saņēmis balvu kategorijā "Gada komponists", bet RDKS jauktā kora veikums – koncerts "AMAO OMI | Bezjēdzīgais karš" – atzīts par "Gada koncerta" titulu. Visi trīs mūziķi – Jēkabs Jančevskis, Jurģis Cābulis un Daumants Kalniņš – ir arī Rīgas Doma kora skolas absolventi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!