Svinot UNESCO izsludināto pirmiedzīvotāju valodu gadu, Saulkrastu koris "Anima" ir radījis mūzikas video komponista Uģa Prauliņa skaņdarbam "Velikine armakene", kas latviski tulkojams kā "Bāleliņ mīļais" no cikla "Līvu sasaukšanās", portālu "Delfi" informē kora mākslinieciskā vadītāja Laura Leontjeva.

"Video stāsts ir par krasta ļaudīm, pieredzi, kuru pārmantojam no paaudzes paaudzē, par valodas spēku, savu sakņu un iekšējās būtības apzināšanos. Būt kopā gan smagā darbā, gan nozīmīgos svētkos – tā ir mūsu kora viena no būtiskākajām pamatvērtībām," stāsta video idejas autore Laura Leontjeva.

Video redzams Vidzemes lībiešu krasts, Saulkrastu apkaimes kultūrvēsturiski nozīmīgie dabas objekti kā Baltā kāpa, Laučakmens, Veczemju klintis un mūžam mainīgā jūra. Bet krasta ļaudis - gan dzirkstošie jaunieši, zvejnieki, godu svinētāji – esam mēs paši – kora "Anima" dziedātāji.

Filmēšana norisinājās divas diennaktis, kuru laikā attainojām gan vasaras, gan ziemas saulgriežus, draiski koķetīgu jauniešu dižošanos, vectēva dzīves mantojuma nodošanu mazdēlam un lībiešu kultūras vienu no dzīves sastāvdaļām – zvejniecību.

"Velikine armakene" ir daļa no Uģa Prauliņa cikla "Līvu sasaukšanās", kurā sastopas Kurzemes un Vidzemes līvi un līvu radu tautas. "Velikine armakene" tulkojumā no Ludzas igauņu jeb lucu valodas nozīmē "Bāleliņ mīļais". Koncertprogramma "Līvu sasaukšanās" izskanēs koncertzālē "Cēsis" 30. oktobrī pulksten 20.00.

Foto: Publicitātes foto

Biļešu iegāde "Biļešu paradīzes" tirdzniecības vietās un internetā, kā arī koncertzālē "Cēsis".

Mūzika: Uģis Prauliņš, izpilda Saulkrastu koris "Anima"; video idejas autore, režisore un producente: Laura Leontjeva; operators, režisors inscenētājs, montāžas režisors: Ritvars Bluka; operatora palīgs un gaismotājs: Ivars Burtnieks; grims: Lara Pudovska, Diāna Muratova; tērpi, aksesuāri: Elīna Ose; filmēšanas lokāciju izvēle, foto: Gita Memmēna; teksts: Eduards Plankājs; balss: Juris Kalniņš; tehniskais direktors: Indriķis Builis; galvenajās lomās: Saulkrastu kora "Anima" dziedātāji un Dāvis Heinsbergs.

Foto: Publicitātes foto

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!