Foto: Jānis Indriks

Piecas dienas, no 29. jūnija līdz 3. jūlijam, Saulkrastu koris "Anima" sniedza trīs stilistiski daudzveidīgas koncertprogrammas ASV. Par to, kā korim klājās ASV latviešu dziesmu un deju svētkos, kā izdevās aizkustināt un saviļņot klausītājus – video reportāžā stāsta paši "Animas" dalībnieki, kā arī kora diriģente un mākslinieciskā vadītāja Laura Leontjeva.

"Mazbišķiņ skaļāk!" – tāds bija XV Vispārējo latviešu dziesmu un deju svētku ASV sauklis, un grandiozi bija paši svētki ar mērķi sapulcināt kopā ne tikai latviešus no dažādām pasaules malām - ASV, Kanādas, Austrālijas, Eiropas, Latvijas -, bet arī veicināt sadarbību ar amerikāņu māksliniekiem un atklāt Latvijas kultūras krāšņumu un daudzveidību vietējai sabiedrībai, stāsta Leontjeva.

Piecu dienu garumā Saulkrastu koris "Anima" klausītājiem ASV piedāvāja trīs stilistiski daudzveidīgas koncertprogrammas. Svētki sākās ar ASV pazīstamā un iemīļotā latviešu komponista Ērika Ešenvalda meistarklasēm, kurās viņa mūzikas dažādību ilustrēja "Anima" kopā ar "Magnum Chorum", izcilu kori no Mineapoles. Savukārt St. Paul jeb Sv. Paula katedrālē, kas ir trešā lielākā katedrāle ASV, norisinājās ASV Dziesmu un deju svētku ieskaņas koncerts. Tā pamatā bija Ērika Ešenvalda mūzika, kopā savijoties "Anima" un "Magnum Chorum" dziedātāju balsīm.

Pēc Ieskaņas koncerta Latvijas Kultūras ministrs Nauris Puntulis (NA) dalījās iespaidos: "Nekad nebiju dzirdējis Ērika Ešenvalda mūziku tik labā akustikā kā šī un ar tik plašu kora skanējumu kā tad, kad kori apvienojās. Tas bija vienkārši fantastiski".

Jau nākamajā dienā kora "Anima" dziedātāji uzsāka mēģinājumu procesu koncertuzveduma "Krastā saviļņots" atskaņošanai iespaidīgā "Ordway Center" muzikālā teātra zālē, kas norisinājās 1. jūlija vakarā.

"Neskatoties uz plašo pieredzi, uzstājoties daudzviet pasaulē, tāda līmeņa zālē biju pirmo reizi. Ar izcilu tehnisko nodrošinājumu, aparatūru un profesionālo komandu. Piepildīt šo zāli ar savu stāstu mums bija milzīgs izaicinājums un mēs to tik ļoti izbaudījām" stāsta Laura Leontjeva. Koncertuzvedums piesaistīja gan dziesmu svētku dalībnieku un diasporas latviešu uzmanību, gan vietējo sabiedrību. Par koncertuzvedumu "Krastā saviļņots" mūzikas apskatniece un kritiķe Šeila Rīgana (Sheila Regan) laikrakstā "Pioneer Press" rakstīja šādi: "Par godu latviešu dziesmu svētkiem izskan oda dzimtajai zemei". Pilnu recenziju no "twincities.com" var izlasīt šeit .

Savukārt trešā programma - kopkora koncerts "Es, upe, uz jūru plūstošā" norisinājās 3. jūlija pēcpusdienā "Ordway Center" zālē un kopā pulcināja vairāk nekā piecsimt dziedātāju, tai skaitā "2x2" un Garezera nometņu jauniešus un bērnus. Kopkora repertuārā klasiska latviešu kormūzika mijās ar mūsdienīgā stilistikā radītiem jaundarbiem, kas atsvaidzināja koncerta programmu.

"Pēc pamatīgi iedvesmojošās nedēļas, par ko vislielākais paldies Dziesmu svētku rīcības komitejai, īpaši Krisītei Skarei un Ansim Vīksniņam, "Anima" dodas piedzīvot ASV sapņu zemes stāstu, citi lido uz Ņujorku vai Čikāgu, bet citi sēžas auto, lai izbaudītu krāsaino rietumkrastu," turpmākos kora plānus atklāj Leontjeva.

Saulkrastu koris "Anima" muzicē kopš 2001. gada un ir viens no spilgtākajiem koriem Latvijā. Kora mākslinieciskā vadītāja un diriģente šobrīd ir Laura Leontjeva, diriģents Matīss Tučs un vokālā pedagoģe Elīna Ose.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!