Foto: Publicitātes foto

Slovēņu grupa "Laibach" 5. septembrī publicējusi dziesmas "The Sound of Music" videoklipu, kas filmēts vienā no pasaules noslēgtākajām valstīm – Ziemeļkorejas Tautas Republikā. Dziesma ir "Laibach" versija par populārās filmas "Mūzikas skaņas" titulmelodiju. Savukārt klipa tapšanā piedalījušies arī Latvijas kino profesionāļi no Vides filmu studijas, tai skaitā režisors Uģis Olte un operators Valdis Celmiņš.

"Laibach" repertuārā melodiskās "Mūzikas skaņu" dziesmas nonāca 2015. gadā, kad slovēņu kolektīvs viesojās Ziemeļkorejā, kļūstot par pirmo rokgrupu, kas uzstājusies noslēgtajā valstī. 1965. gada filma ar Džūliju Endrjūsu un Kristoferu Plammeru galvenajās lomās ir viens no retajiem atļautajiem Rietumvalstu kinodarbiem, tāpēc ir ārkārtīgi populāra. Tāpat nu jau par leģendu kļuvušas "Laibach" koncertos izskanēja cita dziesmas no filmas – "My Favorite Things", "Edelweiss", "Do-Re-Mi" un "Maria", pēdējā no minētajām nedaudz mainīts teksts vārdu Maria aizstājo ar Korea. ("How do you solve a problem like Maria / Korea?").

Pēc "Laibach" viesošanās Ziemeļkorejā tapa dokumentālā filma "Atbrīvošanas diena" ("Liberation Day"), kuras tapšanā bija iesaistīti arī kino profesionāļi no Vides filmu studijas. Kopā ar idejas autoru, norvēģi Mortenu Trāviku darbojās latviešu režisors Uģis Olte, operators – Valdis Celmiņš, producents Uldis Cekulis un citi. Filma saņēmusi piecus "Lielos Kristapus", tai skaitā kā labākā 2017. gada pilnmetrāžas dokumentālās filma.

Dziesma un videoklips ir priekšvēstnesis šā gada 23. novembrī gaidāmajam "Laibach" albumam ar tādu pašu nosaukumu – "The Sound of Music". Albumā būs atrodamas arī citas "Mūzikas skaņu" dziesmas, kā arī "Laibach" versija par korejiešu tautasdziesmu "Airrang", kuras motīvi atrodami neoficiālajā, kopīgajā Ziemeļ un Dienvidkorejas himnā.

Albums tika ierakstīts un producēts Ļubļanā, Slovēnijā. Albumā vizuālā noformējuma autors ir mākslinieks Valnoir, kurš iedvesmu smēlies Ziemeļkorejas reālistiskajā glezniecībā.

View this post on Instagram

Today marks the release or the new Laibach album artwork, that we designed. This is our first Laibach album design. It is based on Korean painting we modified in many ways. This is what @muterecords published yesterday on their press release: "The cover was created by Metastazis studio, who has previously collaborated with Laibach and oversaw visuals across the band’s North Korean project. Valnoir explains, “Laibach and NSK have been without any doubt the most influential artists in my career. And since I was in charge of most of the visual elements for Laibach’s North Korean project, it was both logical and easy for me to dive into this fantastic and monumental project!” We are very proud to show it today. #laibach #thesoundofmusic #soundofmusic #digitalpainting #northkorea #dprk #kimilsung #children #laibachkunst #metastazis #artwork #trompettededehnsora #fautlsavoirhein

A post shared by Valnoir (@metastazis_paris) on Sep 6, 2018 at 2:23am PDT

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!