Rīgas Latviešu biedrības sieviešu koris "Ausma" 28. novembrī ar lielo jubilejas cikla noslēdzošo koncertu biedrības namā atzīmēs kora pastāvēšanas 50. gadadienu, portālu "Delfi" informē kora pārstāvji.

Koncertā skanēs daudzveidīgs repertuārs, atklājot "Ausmas" šī brīža skanējuma daudzveidību un vokālo prasmi.

Koncerta programmā iekļauti S. Mences, G. Pelēča un P. Dambja darbu pirmatskaņojumi, J. Ozoliņa, I. Rupaines, M. Einfeldes, D. Okamuras un tādu pasaules klasiķu kā K. Debisī, Dž. Rossīni, K. Sensānsa un citu komponistu mūzika.

Koncerta programmu kuplinās solistes Ieva Parša un Gunta Davičuka, flautas solo spēlēs Giedris Gelgotas no Lietuvas. Koncertā piedalīsies arī instrumentālā grupa – Juris Kļava (klavieres), Aivars Zītars (kontrabass) un Kaspars Pļavnieks (sitaminstrumenti).

Divi pirmie sieviešu kora "Ausma" jubilejas cikla koncerti – džeza mūzikas un garīgās mūzikas koncerti notika šā gada pavasarī RLB un Rīgas Domā.

Kora repertuāru veido dažādu žanru mūzika, sākot ar latviešu oriģinālmūziku un tautasdziesmām un beidzot ar garīgo mūziku un džezu. Šobrīd korī dzied 53 dziedātājas, un trešā daļa pašreizējo dalībnieču korī dzied vairāk nekā 10 gadus.

"Koris kļūst par dzīvesveidu, par neatņemamu mūsu esības daļu, par kopīgu ceļojumu mūzikas pasaulē," atzīst kora ilggadējā koncertmeistare un kora dvēsele Dzintra Vīcupe.

"Ausmas" dziedātājas un diriģents sev sagādājuši arī lielisku dāvanu kora dzimšanas dienā – 2009. gada 14. novembrī Otrajā Starptautiskajā E. Dārziņa kora mūzikas konkursā "Ausma" sieviešu koru grupā izcīnīja pirmo vietu.

Rīgas Latviešu biedrības sieviešu koris "Ausma" dibināts 1959. gadā kā kombināta "Zasulauka manufaktūra" sieviešu koris. Kora dibinātājs un pirmais diriģents bija Juris Baginskis, 1966. gadā kora vadību pārņēma Andris Paeglītis, bet kopš 1968. gada rudens ar kori strādā pašreizējais tā mākslinieciskais vadītājs un diriģents, Vispārējo latviešu dziesmusvētku virsdiriģents, JVLMA asociētais profesors Jānis Zirnis.

No brīža, kad kora vadību pārņēma J. Zirnis, "koris sāka augt un izauga par pirmklasīgu kori" - tā atzinusi viena no kora krustmātēm leģendārā diriģente Ausma Derkēvica.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!