Foto: Publicitātes foto

XXII Starptautiskie Siguldas Opermūzikas svētki trijās dienās pulcēja vairāk nekā 8000 kultūras baudītājus un pazinējus. Starp tiem arī Latvijas Zinātņu akadēmijas prezidentu, kādreizējo Kultūras ministru Ojāru Spārīti, kurš vienu pēcpusdienu uzņēmās pavadīt pastaigā pa Rīgu Opermūzikas svētku Galā koncerta spožāko zvaigzni – Marselo Alvaresu.

Par ekskursiju ar vienu no pasaulē pieprasītākajiem tenoriem O.Spārītis stāsta: "Esmu Siguldas Opermūzikas svētku apmeklētājs jau gadus 15, tādēļ, kad Dainis Kalns palūdza parādīt Rīgu Opermūzikas svētku prominentākajam māksliniekam, uztvēru to kā lielu godu.

Lai arī Alvaress un viņa sieva un dēls, kuri Latviju apmeklēja kopā ar viņu, ir uzņēmuši kultūru izcilākajās pasaules vietās, pastaiga pa Rīgu viņus patiesi iepriecināja. Visai Alvaresu ģimenei bija svarīgi redzēt kultūras pieminekļus, un viņus pārsteidza Rīgas daudzveidība un krāšņums,
piemēram, Rīgas Doma vitrāžas, namu arhitektūras daudzveidība un senatne, kas strāvo no ikviena Vecrīgas akmens. Alvaress dzīvo dziedādams un mūzika burtiski laužas ārā no viņa. Arī mūsu ekskursiju pavadīja tenora dziedājums katrā apskates vietā. Tās neviltotās emocijas, kas caur balsi šim māksliniekam laužas ārā no sirds un krūtīm, liecina par viņa godīgumu pret savu mākslu un priekšnesumam piešķir ticamību."

Vaicāts par spilgtākajiem iespaidiem par šī gada Siguldas Opermūzikas svētkiem, Spārītis norāda uz kvalitāti: "Piesaistot tik augsta līmeņa opermūzikas zvaigznes, opermūzikas svētku muzikālā latiņa tiek pacelta ļoti augstu. Tas nozīmē, ka nākamajos Siguldas opermūzikas svētkos organizētājiem būs jāiegulda vēl lielāka atdeve, jo augstākie sasniegumi pieprasa kvalitātes turpinājumu. Šajā kultūras projektā svarīgs ir arī Siguldas novada Domes ieguldījums un izpratne par Opermūzikas svētku nozīmi gan pilsētas tēlam, gan labklājībai.

Liels skaits cilvēku visu nedēļas nogali Siguldā nakšņo, atpūšas un tērē savus līdzekļus, kas nonāk pie iedzīvotājiem."

Spārītis uzsver, cik svarīga ir savstarpēja sadarbība, lai taptu šādi projekti: "Siguldas novada Dome un Opermūzikas svētku idejas autors Dainis Kalns nevarētu gūt tādus panākumus, ja nebūtu atbalsts no tuviem cilvēkiem. Īpaši vēlos izcelt Daiņa Kalna dzīvesbiedri, Latvijas Nacionālā teātra aktrisi Lolitu Cauku, kura ar savu personību palīdz būvēt sadarbību un attiecības ar svētkos iesaistītajiem. Tā ir sinerģiska sadarbība, kas ģimenei palīdz gūt panākumus kopā."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!