Svētdienas vakarā Oslo Rātsnamā pagājušā gada starptautiskā dziesmu konkursa "Eirovīzija 2009" uzvarētājs Aleksandrs Ribaks svinīgā ceremonijā atklāja šā gada konkursu.

TV programma

"Mēs ar prieku jūs sveicam Rātsnamā. Pēc manām domām, šis konkurss simbolizēs mūsu apvienošanos. Mēs ceram, ka jūs būsiet pateicīgi klausītāji un jums patiks šīs sacensības, un lai uzvar stiprākais," savā uzrunā sacīja Oslo mērs Fābians Stangs, vēršoties pie konkursa dalībniekiem, žurnālistiem un faniem.

Foto galerija

Kad visi viesi sapulcējās zālē, klātesošos uzrunāja "Eirovīzijas" izpilddirektors un Eiropas Raidorganizāciju savienības (EBU) dziesmu konkursu direktors Svante Stokseliuss. "Esmu laimīgs, ka mūsu konkurss šogad notiek Norvēģijā, un ar lepnumu un prieku pasludinu "Eirovīziju" atklātu," paziņoja Stokseliuss.

Svinīgajā pasākumā piedalījās arī pagājušā gada konkursa uzvarētājs baltkrievu izcelsmes Norvēģijā dzīvojošais dziedātājs Aleksandrs Ribaks. Mūziķis izpildīja vairākas kompozīcijas, pasākuma oficiālo daļu noslēdzot ar dziesmu 'Fairytale', kas pērn viņam nesa uzvaru.

Šogad Eirovīzijas starptautiskajā konkursā piedalās 39 valstis. Konkursā ir atgriezusies Gruzija, kas pērn tika diskvalificēta nepiemērotas dziesmas dēļ, taču šā gada "Eirovīzijā" nepiedalīsies Andora, Čehija, Ungārija un Melnkalne. Sākotnēji par savu nepiedalīšanos paziņoja Lietuva, taču vēlāk EBU apstiprināja to kā vienu no konkursa dalībniecēm.

Pirmais pusfināls notiks 25.maijā, savukārt otrais - 27.maijā. Katrā no pusfināliem piedalīsies konkursa dalībnieki no 17 valstīm, izņemot "lielo četrinieku" - Franciju, Lielbritāniju, Spāniju un Vāciju, kā arī pagājušā gada uzvarētāju - Norvēģiju.

Šīs piecas valstis automātiski kvalificējas finālam, kas norisināsies sestdien, 29.maijā. Finālā piedalīsies arī desmit labākie dziesmu izpildītāji no pirmā un otrā pusfināla.

Jau ziņots, ka Latvijas pārstāve Aisha Eirovīzijā piedalīsies ar dziesmu 'What for?', kurai mūzikas autors ir komponists Jānis Lūsēns, bet dziesmas teksta autors ir dzejnieks Guntars Račs. Dalībai starptautiskajā Eirovīzijas dziesmu konkursā Aishas priekšnesumam būs gan citi skatuves tērpi, gan cits skatuves priekšnesums. Tērpu idejas autore ir Tatjana Vlasova, bet skatuves priekšnesumu veidojusi Ruta Madaraja-Veisa.

Konkursa pusfinālus tiešraidē demonstrēs arī LTV1, 25. 27. un 29. maijā. Tiešraižu sākums 22:00.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!