Foto: F64

Latvijas Nacionālajā operā, atklājot jauno 2012./2013. gada sezonu, pasniegtas "Latvijas Gāzes gada balvas Operai" par mākslinieciskiem sasniegumiem pagājušajā sezonā.

Operas gada balva šogad piešķirta desmit nominācijās. Par labāko operas solisti atzīta Evija Martinsone, bet vīriešu konkurencē žūrija nav varējusi izšķirties par vienu uzvarētāju, tādēļ balva piešķirta diviem dziedātājiem - Jānim Apeinim un Rihardam Mačanovskim.

Labākais aizvadītās sezonas jauniestudējums tika noskaidrots publikas balsojumā, kas no 27. augusta līdz 19. septembrim (ieskaitot) norisinājās portālā "Delfi". Publikas vērtējumā labākā jauniestudējuma balva pienācās baleta izrādei "Bajadēra", kas pirmizrādi piedzīvoja šī gada 20. aprīlī.

Kā labākos baleta solistus šogad apbalvoja Juku Mijaki un Artūru Sokolovu. Savukārt kā labākais orķestra mākslinieks tiks sumināts klarnešu grupas koncertmeistars Mārtiņš Circenis

Par mūža ieguldījumu LNO mākslinieciskajā darbā balvu saņēma diriģents Aleksandrs Viļumanis, bet par mūža ieguldījumu LNO tehniski administratīvajā darbā – dekorāciju meistars Ilgvars Upenieks, kurš darbu kultūras jomā sācis jau vairāk nekā pirms 60 gadiem un pašlaik operā rūpējas par skatuves noformējuma ilgmūžību kā impregnēšanas tehnologs. Viņam šogad apritēs 80 gadu.

Vēl vienu "Latvijas Gāzes" balvu par mūža ieguldījumu nominācijā "Leģendārs mūžs mākslā" saņēmis viens no visu laiku spožākajiem LNO baleta solistiem Haralds Ritenbergs, kurš savulaik 25 gadus pavadīja uz operas skatuves, bet tagad jau vairāk nekā 30 gadu vada Rīgas Horeogrāfijas vidusskolu. Ritenbergs pavasarī nosvinēja 80 gadu jubileju.

Par īpašiem mākslinieciskiem sasniegumiem iepriekšējā sezonā balvu saņēma arī LNO kora vadītājs Aigars Meri.

Pretendentus gada balvai izvirzīja LNO struktūrvienību vadītāji, bet žūrijā bija LNO direktors Andrejs Žagars, baleta trupas vadītājs Aivars Leimanis, direktora padomnieks mākslinieciskajos jautājumos Arturs Maskats, kultūras ministre Žaneta Jaunzeme-Grende, kā arī "Latvijas gāzes" valdes priekšsēdētājs Adrians Dāvis.

Balvā operas mākslinieki saņēma sudraba statueti, kā arī naudas prēmiju.

A/S "Latvijas Gāze" sadarbība ar LNO tika uzsākta 2005. gadā, kad uzņēmums kļuva par lielāko atbalstītāju Operas vēsturē. Sniegtais finansējums jau piecus gadus veicinājis LNO mākslinieciskā līmeņa izaugsmi – Opera sevi veiksmīgi pierādījusi starptautiskajā mūzikas arēnā, daudzi jaunie mākslinieki turpinājuši izglītoties un pilnveidot savas prasmes. "Latvijas Gāzes" atbalsta redzamākā virsotne ir "Latvijas Gāzes" balva Operai, kurā ik gadu apbalvo ne tikai operas un baleta māksliniekus, bet arī aizskatuves cilvēkus – tos, kuru darbs Operas ikdienā ir tikpat nozīmīgs. Tradīcija ik gadu pasniegt balvas Operai tika iedibināja 1997. gadā. To uzsāka LNO atbalstītājs "Aldaris".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!