Foto: Publicitātes foto

Rīgas Operas festivāla ietvaros 8. un 15. jūnijā pēdējo reizi būs iespējams noskatīties Latvijas Nacionālās operas iestudējumu - Pētera Čaikovska operu "Mazepa", portālu "Delfi" informē LNO pārstāvji.

Pie diriģenta pults stāsies Modests Pitrens. Galvenajās lomās – Edems Umerovs, Aira Rūrāne, Mihails Makarovs, Jeļena Vitmane, Krišjānis Norvelis.

"Mazepas" librets veidots pēc Aleksandra Puškina vēsturiskās poēmas "Poltava" motīviem, taču iestudējums, ko veidojis viens no vadošajiem Horvātijas režisoriem Ozrens Prohičs, atbalso arī politiskās aktualitātes un kaislības mūsdienu Ukrainā.

Iestudējuma neprātīgās mīlas, varaskāres un politisku spēļu virpuļa centrā ir Ukrainas kazaku harismātiskais vadonis Ivans Mazepa, bagātais Kočubejs un viņa skaistā meita Marija, kura pamet ģimeni, lai dotos pie Mazepas.

Rīgā "Mazepa" līdz šim uzvesta tikai divreiz. 1939. gadā 8. martā pirmizrādi piedzīvoja režisora Voldemāra Pūces un diriģenta Teodora Reitera veidotais uzvedums ar Romāna Sutas scenogrāfiju. Toreiz galvenās lomas atveidoja Lomās – Ādolfs Kaktiņš, Milda Brehmane-Štengele, Jānis Niedra, Mariss Vētra, Herta Lūse un citi.

Otro reizi "Mazepa" Rīgas operteātrī tika uzvesta 1953. gadā Nikolaja Vasiļjeva režijā, pie diriģenta pults – Rihards Glāzups. Mazepas lomu interpretēja Aleksandrs Viļumanis, Pēteris Grāvelis un Herberts Ozolītis, bet Mariju atveidoja Žermēna Heine-Vāgnere, Vera Krampe un Regīna Māliņa.

Šis iestudējums (pirmizrāde - 2010.gada maijs) veidots sadarbībā ar Horvātijas Nacionālo teātri Zagrebā un saņēmis atzinīgas atsauksmes Balkānu presē.


"Skatuviskajos risinājumos un ainās saglabāta mūzikas bagātīgā daudznozīmība. Vēsturiskā freska ir atdzīvojusies; no leģendas tā kļuvusi par muzikālu drāmu," pēc pirmizrādes Zagrebā recenzijā Horvātijas mākslas laikrakstā "Vijenac" rakstīja kritiķis Davors Šopfs.

Jau ziņots, ka Rīgas Operas festivāls norisināsies līdz 17. jūnijam, skatītājiem piedāvājot sezonas jauniestudējumus un iepriekšējo sezonu spilgtākās izrādes.

Biļetes uz Rīgas Operas festivāla izrādēm nopērkamas visās "Biļešu paradīzes" kasēs un Latvijas Nacionālajā operā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!