Foto: Nico Stinghe (publicitātes foto)

Ar koncertu Zirgu ielas koncertzālē Rīgā 28. martā Latvijā uzstāsies elektroniskās mūzikas un skaņu mākslinieks Tims Hekers (Tim Hecker) no Kanādas, portālam "Delfi" pavēstīja festivāla "Zemlika" pārstāvji.

Tims Hekers, kura daiļrade šobrīd veido pasaules elektroniskās, ambientās un eksperimentālās mūzikas zelta fondu, Latvijā atgriezīsies pēc gandrīz 7 gadu pārtraukuma. "Šis ir ne tik daudz koncerts, cik zināma veida meditācija, pašizziņa mūzikas ietvaros, pēc kuras, jāatzīst, maņas un spējas atgūstas tikpat lēni kā lāči no ziemas guļas," pēc koncerta 2010. gada maijā izdevumā "Kultūras Forums" rakstīja Toms Treibergs.

Mūsdienu ambientajā mūzikā ir grūti atrast Tima Hekera līdzinieku – viņa radošie meklējumi, kas aptver divas desmitgades, ļāvuši izzināt trokšņu mūziku, skaņas dizainu un moderno kompozīciju.

Ja Tima Hekera rosību mūzikā pagājušā gadsmita 90. gadu vidū varētu saistīt ar viņa interesi par tehno, kad ar segvārdu "Jetone" viņš paguva izdot trīs albumus un uzstāties arī kā dīdžejs, tad sekojošos ierakstus līdz pat 2009. gada "Imaginary Country", kad Hekers vairs neslēpās aiz iesaukām, raksturo mākslinieka interese par trokšņu, disonanses un melodijas saskarsmi.

Savulaik ārzemju mediji Hekera jaunradi raksturojuši kā "elektronisko mūziku katedrālēm", kas jo īpaši attiecināms uz mākslinieka pēdējiem trim albumiem. Strādājot pie šiem ierakstiem, Hekers daudz laika pavadījis Islandē, kur ar sava drauga un domubiedra Bena Frosta (Ben Frost) iesaisti ierakstījis dažādu ērģeļu skaņas, šos motīvus vēlāk digitāli apstrādājot un pārveidojot. Jaunākā albuma ierakstā piedalījušies ari Jouhans Jouhansons (Jóhann Jóhannsson) un Grīmurs Helgasons (Grímur Helgason).

Koncertu ievadīs skaņu mākslas kolektīvs "Bērnu rīts". To 2007. gadā izveidoja arhitektu – domubiedru grupa. Tā sastāvs ir mainīgs.

Priekšnesumi ir sava veida rituāli. To norisi nosaka telpas un kustības mijiedarbība, kas nonāk mūziķu uzmanības laukā. "Bērnu rīts" neizšķir izpildītājus un klausītājus. Koncentrējot uzmanību konkrētajos laiktelpas punktos, viņi maina savas apziņas kvalitāti, kas, savukārt, ietekmē notiekošā norisi. Šī notikumu un apziņas saikne ir abpusēja. "Bērnu rīts" piedāvā veikt šos koncentrēšanās un atbrīvošanās vingrinājumus vienkārši ieklausoties skaņās ar prātu, kas ir atbrīvots no muzikāliem kritērijiem. Tas palīdz attīrīt apziņu no robežām, kuras veido priekšstati, viedokļi, attieksme un reakcijas.

Lai gan "Bērnu rīta" pieeja skaņu ainavām neizriet tieši no mūzikas kompozīcijas principiem vai kultūrvēsturiskā konteksta, tajā saklausāmas dažādu žanru atskaņas, kas iedvesmotas galvenokārt no konkrētās mūzikas, trokšņu mūzikas, meža folkloras un pasaules tautu mūzikas.

Gaidot jau septīto mūzikas, mākslas un vietējās ražas festivālu "Zemlika" Durbē šī gada 20. un 21. oktobrī, Tima Hekera koncerts Rīgā notiks pasākumu sērijas "Zemlika nāk…" ietvaros.

Biļetes uz koncertu 28. martā Zirgu ielas koncertzālē Rīgā (Kaļķu ielā 11) nopērkamas elektronisko biļešu tirdzniecības vietnē internetā "Bezrindas". Pārdošanā ierobežots skaits biļešu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!