Foto: Publicitātes foto
No 23. līdz 26. aprīlim Rīgā notiks simpozijs "Cantus Posterior" - starptautisks profesionālu mūziķu un viduslaiku mūzikas pētnieku apmaiņas projekts, kurā piedalās 6 valstis – Itālija, Vācija, Austrija, Norvēģija, Šveice un Latvija.

Simpozija ietvaros Rīgu apmeklēs profesors Francs Karls Prasls (Grāca, Austrija), kurš šobrīd blakus profesūrai Grācā ir arī galvenais gregorikas speciālists Vatikānā.

Projekta dalībnieki katrā no šīm valstīm sniedz koncertus un organizē lekcijas, tādējādi apmainoties ar pieredzi un jaunāko informāciju un demonstrējot savu pieredzi atskaņošanas praksē. Galvenā koncertu un lekciju tēma ir gregoriskais korālis, agrīnā daudzbalsība un dažādas vēlīno viduslaiku mūzikas lokālās tradīcijas.

Projekta dalībnieki: vokālā grupa Schola Cantorum Riga (Rīga, Latvija), ansamblis San Felice (Florence, Itālija), vokālā grupa Graces & Voices (Grāca, Austrija), vokālā grupa Consortium Vocale (Oslo, Norvēģija), vokālā grupa Schola Cantorum München (Minhene, Vācija), vokālā grupa Adiastema (Lugano, Šveice).

Visu ansambļu vadītāji ir arī aktīvi senās mūzikas pētnieki, kas starptautiskajā apritē ir labi pazīstami un izceļas gan ar pētnieciskajām aktivitātēm, gan augsta līmeņa atskaņotājmākslu.

Simpozija ietvaros notiks vairāki koncerti: Koncerts "Resurrexi", piektdien, 24. aprīlī plkst. 19:00, Rīgas Domā.

Programmā: Gregoriskais korālis un ērģeļu improvizācijas. Piedalās: vokālā grupa Schola Cantorum Riga (Latvija, vad. Guntars Prānis) un ērģelniece Ilze Reine (biļetes pieejamas Rīgas Doma kasē). Koncerts "IN MANIBUS TUIS TEMPORA MEA", sestdien, 25. aprīlī plkst. 19:00, Rīgas Sv.Jāņā baznīcā (ieeja bez maksas).

Programmā: gregoriskais korālis un citi viduslaiku repertuāri. Piedalās vokālā grupa Graces & Voices (Grāca, Austrija, vad. Adrija Čepaite un Antanina Kalečits).

Savukārt sestdien, 25. aprīlī plkst. 17:00, Rīgas Marijas Magdalēnas baznīcā notiks gregoriskās vesperes, un svētdien, 26. aprīlī plks. 12:00, Rīgas Domā - gregoriskā mesa. Gan vesperēs, gan mesā piedalīsies visi simpozija dalībnieki.

Projekts tiek īstenots ar Leonardo da Vinci partnerības programmas atbalstu, un Latviju tajā pārstāv J.Vītola Latvijas Mūzikas akadēmija (JVLMA).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!