Foto: Publicitātes foto

Uz Latvijas Nacionālā teātra Lielās zālēs skatuves 18. aprīlī uz muzicēs arfas virtuozs Ksavjē de Mestrs no Francijas. Programmā skanēs Manuela de Faljas, Ferenca Lista, Bedržiha Smetanas, Gabriela Forē, Kloda Debisī, Henrietas Renjā u.c. komponistu darbu interpretācijas, portālu "Delfi" informē organizatori.

"Koncerts Rīgā būs unikāla iespēja atklāt mana instrumenta daudzveidīgās krāsas un iespējas. Daudziem cilvēkiem varbūt vēl nav bijusi šāda pieredze – klausīties arfas solo koncertu, un es domāju, ka tas būs brīnišķīgs muzikāls ceļojums, ko vēlos piedāvāt, un arī ļoti personisks, jo – kad esi viens pats uz skatuves, tu veido ļoti tiešu, īpašu dialogu ar klausītāju. Un tas man ļoti patīk," par koncertu Rīgā stāsta de Mestrs.

Ksavjē de Mestrs ir vācu skaņu ierakstu industrijas balvas "Echo Klassik" laureāts nominācijā "Gada instrumentālists" (2009). Viņš ir muzicējis Milānas "La Scala", Parīzes operā, Amsterdamas "Concertgebouw" un Vīnes "Musikverein", prestižākajos Eiropas akadēmiskās mūzikas festivālos - Zalcburgā, Verbjē, Reingavā, Budapeštā, Vircburgā un Šlēzvigā-Holšteinā. Savā muzikālajā karjerā ir sadarbojies ar izcilākajiem mūsdienu diriģentiem – Rikardo Muti, Danieli Gati, seru Saimonu Retlu, seru Andrē Prevēnu, Henrihu Šifu, Antoni Rosu-Marbā, Bertramu de Bilī, Valteru Velleru, Gilbertu Vargu, Žuzepu Ponsu un Filipu Džordanu. Viņš pasniedz arfas stundas un vada meistarklases Hamburgas Mūzikas akadēmijā, Ņujorkas Džuljarda mūzikas skolā, Tokijas Toho universitātē un Trīsvienības mūzikas koledžā Londonā.

Ksavje de Mestrs ir studējis Parīzes Politikas zinātņu skolā, pēc tam Londonas ekonomikas skolā, paralēli apgūstot arfas spēli. Savulaik aktīvi piedalījiess Kārdifas, Minhenes, Vīnes, Jeruzālemes, Blūmingtonas arfistu konkursos. Mūziķa karjeru sācis Bavārijas Simfoniskajā orķestrī, kuru tobrīd vadīja maestro Mariss Jansons. Nākamais Ksavjē karjeras pakāpiens - Vīnes filharmonijas orķestra pirmā arfa; bet no 2010. gada muzikālo karjeru turpināja kā solists.

Skaņu ierakstu kompānijā "RCA/Sony Music" tapusi virkne de Mestra albumu, kas ātri iemantoja popularitāti. Mūziķa repertuārā ir gan oriģinālkompozīcijas, gan paša veidotie pārlikumu no klasikas līdz flamenko, no Antonio Vivaldi "Gadalaikiem" līdz Arama Hačaturjana "Zobenu dejai". "Man patīk turēt arfu rokās – kā apskāvienā, taču vēl man patīk tas, ka starp mani un skaņu nav nekā: tas ir tiešs kontakts. Bez klavieru āmuriņiem vai vijoles lociņa. Arfa ir ļoti fizisks instruments," akcentē de Mestrs.

De Mestra koncertu Latvijā organizē "Irverstag Winstag Production", biļetes pieejamas visās "Biļešu paradīzes" kasēs un internetā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!