Foto: LETA
Trešdien, 28. jūlijā, pulksten 19 Rīgas Domā muzicēs izcilais Leipcigas "Gewandhaus" ērģelnieks Mihaels Šēnhaits (Michael Schoenheit), portālu "Delfi" informē Rīgas Doma mūzikas direktors un ērģelnieks Aigars Reinis.

Leipcigas "Gewandhaus" galvenā ērģelnieka amatā Šēnhaits šogad atzīmē jau 35. gadskārtu. Savukārt slavenā Merzeburgas (Vācija, Merseburg) festivāla mākslinieciskais vadītājs viņš ir jau kopš 1994. gada. Kā raksta Reinis, zīmīgi, ka koncertā Rīgas Domā skanēs mūzika, kas cieši saistīta ar Merzeburgu un ar tās unikālajām, vairāk kā 200 gadus vecajām, vēsturiskajām "Ladegast" ērģelēm, kas līdzīgi kā Rīgas Doma ērģeles nav pārbūvēts un ir oriģinālā stāvoklī kopš uzbūvēšanas.

Koncertā Rīgā izskanēs Dāvida Hermaņa Engela (David Hermann Engel) mūzika, kurš kļuva par ērģelnieku Merzeburgas Domā laikā, kad tika uzbūvēts šis instruments (1848). Tāpat varēs dzirdēt arī Ferenca Lista "Prelūdija un fūga par BACH" (2. versija), kas tika pirmatskaņota Merzeburgā 1856. gadā. Savukārt Jūlijuss Roibke (Juliuss Reubke) savu vienīgo apjomīgo skaņdarbu – Sonāti par 94. psalmu iestudēja sadarbībā ar Ferencu Listu un pirmatskaņoja to Merzeburgas Domā 1857. gadā. Un domājot arī par Johana Sebastiana Baha nāves dienu, kas iekrīt tieši koncerta dienā, izskanēs viņa ģeniālā Pasakalja un fūga dominorā.

Koncerts notiek 34. Starptautiskā ērģeļmūzikas festivāla "Rīgas Doms 2021" programmā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!