Foto: Publicitātes foto
Piektdien, 30. augustā, Rīgas Domā uzstāsies vācu ērģelnieks, improvizators un komponists Martins Šturms, kurš klausītājiem piedāvās ne vien "Walcker" ērģelēm piemēroto Makša Rēgera mūziku, bet arī Latvijas publikai retāk dzirdēto Arnolda Šēnberga daiļrades fragmentu, kā arī unikālu iespēju – divas koncertimprovizācijas: "Capriccio pastorale" un Simfonisko svītu piecās daļās ar nosaukumu "Metamorfozes", portālu "Delfi" informē koncerta rīkotāji.

"Viņš izaicina domāt citādāk – par mūziku un, iespējams, pat par mākslu kopumā" teikts avīzes "L'Eco di Bergamo" rakstā ar nosaukumu "Šturms ir fenomens".

Šturms ir daudzu starptautisku konkursu laureāts – ieguvis Johana Pahelbela balvu (Johann Pachelbel Prize) un īpašo balvu par labāko atskaņojumu vēsturiskajām ērģelēm (Antalffy Prize) starptautiskajā konkursā "Internationale Orgelwoche Nürnberg 2018"; ieguvis pirmo vietu (Hubert Beck Prize) Starptautiskajā improvizācijas konkursā (International Improvisation Competition Schwäbisch Gmünd 2017), pirmo vietu (Tournemire Prize) improvizācijas konkursā "International Organ Festival St Albans 2013", klausītāju simpātiju balvu Starptautiskajā Improvizācijas konkursā Hārlemā (International Improvisation Competition Haarlem 2016) u.c.

Kā koncertērģelnieks Šturms regulāri piedalās lielākajos starptautiskajos festivālos, kā arī uzstājas nozīmīgākajās Eiropas baznīcās, katedrālēs un koncertzālēs, tajā skaitā pie daudzām slavenām, vēsturiskām ērģelēm. Kā solists viņš pārvalda arī dažādus vēsturiskos taustiņinstrumentus, kā klavihordu un klavesīnu, spēlē arī kino ērģeles un aktīvi koncertē kā džeza pianists.

Kopš 2017. gada Šturms ir ērģeļu improvizācijas docents Leipcigas Mūzikas un teātra universitātē. No 2013. līdz 2017. gadam bijis improvizācijas un liturģiskās ērģeļspēles docents Vircburgas Mūzikas universitātē, kā arī lasījis lekcijas Klužas-Napokas Džordžes Dima Mūzikas akadēmijā (Rumānija) un starptautiskajā Maksa Rēgera Ērģeļu akadēmijā Gīngenē (Vācija) un Duē (Francija), regulāri sniedz meistarklases.

Martins Šturms saņēmis "Studienstiftung des Deutschen Volkes" stipendiju un studējis ērģeļspēli un baznīcas mūziku pie prof. Kristofa Boserta (Christoph Bossert) Vircburgas Mūzikas universitātē. Kopš 2017. gada turpina studijas Leipcigas Mūzikas un teātra universitātē pie prof. Martina Šmēdinga (Martin Schmeding) un prof. Tomasa Lenarta (Thomas Lennartz). Apmeklējis meistarklases pie prof. Teo Brandmillera (Theo Brandmüller), prof. Henrija Fērsa (Henry Fairs), prof. Lāslo Fašanga (Lászlo Fassang), prof. Andresa Sea Galana (Andrés Cea Galán), prof. Volfganga Zeifena u.c.

Koncerta sākums – pulksten 19.00.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!