Foto: Publicitātes foto

Rudens kamermūzikas festivālā pie klausītājiem Latvijā atgriežas virtuozais britu vijolnieks Tomass Gūlds, kurš 11. oktobrī Lielajā ģildē kopā ar "Sinfonietta Rīga" mūziķiem atskaņos Vīnes romantiķa Franča Šūberta "Uvertīru itāļu stilā", Volfganga Amadeja Mocarta Trešo vijoļkoncertu un 29. simfoniju, kā arī mūsdienu bulgāru komponistes Dobrinkas Tabakovas veltījum Šūbertam – "Hommage to Schubert", portālu "Delfi" informē "Latvijas koncerti" pārstāve Rinta Bružēvica.

Britu vijolnieka Tomasa Gūlda dabiskais, brīžam ekstravagantais muzicēšanas stils pievelk gan klausītājus, gan mūziķus. Viņa debija uz Londonas skatuvēm britu laikrakstā "The Evening Standart" savulaik izpelnījusies raksturojumu - "delverīgais Hamstedas vijolnieks ar viesuļa spēku iebrāzies simfoniskās mūzikas pasaulē", bet laikraksts "The Times", raksturojot Gūlda spēles skaniskās kvalitātes, piebalso – "viņa vijole spēj pogot kā lakstīgala, brīžam ieauroties kā lācis".

Ar kamerorķestra "Sinfonietta Rīga" mūziķiem Tomasu Gūldu vieno auglīga sadarbība, tāpēc gluži likumsakarīgi, ka Rīgā britu talants viesosies jau trešo reizi. 2015. gadā kopā ar Normunda Šnē vadīto kamerorķestri Gūlds veicis Ludviga van Bēthovena Remažora vijolkoncerta un Ralfa Vona-Viljama opusa "Lark Ascending" ierakstu, kas izpelnījies slavinošas atsauksmes tiklab britu, kā starptautiskajos mūzikas ierakstu apskatos.

Foto: Ģirts Raģelis

Tomass Gūlds (1983) ir viens no daudzpusīgākajiem un oriģinālākajiem savas paaudzes mūziķiem. Viņa muzikālā karjera ietver sevī darbošanos gan solomākslinieka, gan atskaņojuma vadītāja ampluā. Kā koncertmeistars Gūlds no 2005. līdz 2016. gadam darbojies Londonā bāzētajā kamerorķestrī "Aurora Orchestra", bet šobrīd viņš ir kamerorķestra "Britten Sinfonia" pirmā vijole. Gūlds aizraujas arī ar profesionālu džeza muzicēšanu, muzicē svinga orķestrī "Man Overboad".

Tomass Gūlds studējis Londonas Karaliskajā mūzikas akadēmijā pie Ģērģa Pauka. 2006. gadā "Young Classical Artist Trust" viņu izraudzījās par fonda pārstāvi solokoncertiem Londonas Vigmora zālē, "South Bank Centre" un citviet Apvienotajā Karalistē. Divdesmit piecu gadu vecumā Tomass Gūlds tiek ievēlēts par Britu karaliskās mūzikas akadēmijas asociēto biedru.

Kā solomākslinieks Gūlds sadarbojies ar Karalisko filharmonijas orķestri, Birmingemas simfonisko orķestri, Skotu Karalisko simfonisko orķestri, Losandželosas Jaunās mūzikas grupu, Bretaņas simfonisko orķestri, Rietumaustrālijas simfonisko orķestri.

Tomass Gūlds savu radošo izteiksmi īsteno ar trim dažādiem instrumenietim – Gaennaro Gagliano 1754. gadā būvēto vijoli, 1782. gada J. B. Guadagnini vijoli, kā arī John Jordan elektrisko sešstīgu vijoli.

Koncertprogramma skanēs arī Daugavpils Vienības nama koncertzālē 10. oktobrī.

Biļetes iegādājamas "Biļešu paradīzes" kasēs un internetā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!