Foto: Publicitātes foto

No 6. līdz 8. aprīlim jaunie džeza talanti no visas pasaules satiksies Rīgā, Starptautiskajā Džeza mākslinieku konkursā "Riga Jazz Stage 2017", ko rīko "Rīgas ritmi".

"Riga Jazz Stage" ir lielākais šāda žanra notikums Baltija un trešais lielākais Eiropā. Šogad konkurss norisināsies jau 13. reizi. Kā uzsver konkursa rīkotāji, šī ir iespēja vienkopus iepazīties un klātienē dzirdēt jaunus un ambiciozus džeza māksliniekus. Šogad klausītājiem būs iespēja dzirdēt 16 jauno džeza vokālistu un 10 džeza ģitāristu sniegumus.

Konkursantu sniegumu vērtēs pasaulē labi pazīstami un nozīmīgi nozares profesionāļi no ASV, Ķīnas, Lielbritānijas, Itālijas, Turcijas un Baltijas valstīm.

Konkurss arī šogad norisināsies vēsturiskajā kinoteātrī "Splendid Palace", kas novērtēts kā skaistākā kino ēka Ziemeļeiropā. Tā ir iespaidīga ar savu neobarokālo fasādi, bet iekštelpās pārsteidz ar neorokoko stila formu daudzveidību. Liela vērtība ir Hermaņa Grīnberga (1888 – 1928) gleznojumi, no kuriem īpaši izceļams Lielās zāles griestu zīmējums.

Konkursa īpašais viesis būs leģendārais ģitārists Kurts Rozenvinkels (Kurts Rosenwinkel), kurš Rīgā muzicēs pirmo reizi. Rozenvinkels mūzikas aprindās kļuva populārs 90. gados un šobrīd tiek uzskatīts par vienu no talantīgākajiem savas paaudzes ģitāristiem. Rozenvinkela muzikālā identitāte ir unikāla, gan kā ģitāristam, gan kā komponistam. Viss slēpjas viņa skaņā – tīrs ģitāras tonis ar smalku, bezvārdu dziedājumu. Ar vieglu vokalīzi viņš katru improvizācijas noti izdzied, radot plašu un neatkārtojamu skanējumu, raksta konkursa rīkotāji.

Pazīstama mūziķa ģitārspēles meistarklasa notiks 7. aprīlī Latvijas Radio 1. studijā plkst. 10:00. Pieteikšanās meistarklasei, rakstot uz e-pastu "workshop@rigasritmi.lv".

Savukārt 8. aprīlī konkursa kulminācijā kinoteātrī "Splendid Palace" Rozenvinkels uzstāsies kopā ar Latvijas Radio bigbendu.

Neatņemama konkursa sastāvdaļa ir konkursa pavadošais sastāvs – "Riga Jazz Quartet", kurā apvienojušies vieni no profesionālākajiem mūziķiem Latvijā – Viktors Ritovs, Artis Orubs, Edvīns Ozols, Kristaps Lubovs. Mūziķi šādā sastāvā apvienojas tikai reizi gadā, par godu konkursam "Riga Jazz Stage".

Ikvienam būs iespēja turpināt vakarus džeza klubā "Trompete", kur trīs vakarus pēc kārtas, no 6. līdz 8. aprīlim, notiks par godu konursam veltīti improvizāciju vakari, jeb jam sessions. Īpašie viesi improvizāciju vakaros būs ģitārists Mišels Valeanu (Michael Valeanu, Francija) un iepriekšējā gada konkursa Grand Prix ieguvēji – vokālists Ēriks Louthauzers (Erik Leuthauser, Vācija) un trombonists Robinsons Kurī (Robinson Khoury, Francija).

Konkursa atbalstītājiem tiek dota iespēja izlemt un noteikt savu, klausītāju simpātiju. Līdz 6. aprīlim iespējams nobalsot par konkursantiem konkursa mājaslapā. Savukārt 6. un 7. aprīlī, vērtēt konkursantu dzīvo sniegumu un noteikt savu simpātiju balsojot var šeit.

Konkursa apmeklētājiem tiek piedāvāta iespēja iegādāties konkursa abonementu, ar kuru iespējams apmeklēt visus konkursa programmā paredzētos pasākumus, iegūt konkrētu sēdvietu ar labāko redzamību un dzirdamību visos trīs vakaros kino "Splendid Palace" un ietaupīt 50% no biļešu summas. Biļetes uz "Riga Jazz Stage" koncertiem var iegādāties "Biļešu paradīzes" kasēs un internetā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!