Foto: F64

Svētdien, 28. novembrī, ir Pirmā advente ar kuru pēc baznīcas kalendāra sākas Ziemassvētku gaidīšanas laiks. Lai gan arī šogad svētki tiks aizvadītu pandēmijas ierobežojumu ēnā un iztiks bez plaši apmeklētiem pasākumiem, tomēr pilsētās tiks iedegtas gaismiņas Ziemassvētku eglēs un daudzviet koncertzāles un dievnamos notiks adventes laika koncerti, kas būs pieejami gan klātienē, gan tiešsaistē. Atgādinām, ka visi klātienes pasākumi pieejami "zaļajā režīmā".

Rīgas Sv. Pētera baznīcā - pasaka "Sveces liesma"


Pirmajā adventē, 28. novembrī, pulksten 16 Rīgas Sv. Pētera baznīcā norisināsies Ziemassvētku gaidīšanas laika pasaka "Sveces liesma".

Muzikālais uzvedums "Sveces liesma" veidots pēc zviedru rakstnieces Selmas Lāgerlēvas darba "Kristus leģendas" motīviem. "Ziemassvētku gaidīšanas laikā cilvēki bieži pievēršas cilvēcisku problēmu risināšanai Dieva patiesības gaismā. Šis stāsts vēstīs par to, cik trausla ir mīlestība un sveces liesma un cik svarīgi ir to nosargāt," raksta koncerta rīkotāji.

Uzveduma režisore ir Marija Bērziņa. Tajā piedalās Latvijas Nacionālā teātra aktieri Raimonds Celms, Marija Bērziņa, Inta Tirole, ansamblis "Decembris" un vokālā grupa "Anima Solla". Muzikālais ietērps un dziesmu aranžijas – Sniedze Prauliņa.

Ieeja pasākumā ar ielūgumiem, bērniem ieeja koncertā no 12 gadu vecuma.

Bezmaksas ielūgumus var saņemt "Biļešu paradīzes" kasēs.

Lūznavas muižā uzsāk koncertu sēriju "Adventes kalendāra mūzika"

Foto: Publicitātes foto


Lūznavas muiža 28. novembrī uzsāk jaunu koncertsēriju "Adventes kalendāra mūzika". Cikla pirmajā koncertā izskanēs mūzikas un dzejas projekta "Klausies" programmas "ne/satiktie". Koncerta sākums – pulksten 15.

"Klausies" ir runātās dzejas un improvizētās mūzikas projekts, kurā Lūznavas muižā paredzētajā notikumā piedalīsies dzejniece Aleksandra Line, pianists Edgars Cīrulis un vibrafonists Ēriks Miezis, mūziķiem un dzejniecei pievienojoties arī dejotājam un horeogrāfam Naurim Miķelim Gobam. Programmā "ne/satiktie" skanēs mūzikā un dzejā ietērptie stāsti par cilvēkiem, kurus projekta dalībnieki ir vai nav kādos dzīves brīžos satikuši. Tie ir draugi, kaimiņi, kolēģi vai paziņas, kāds nejaušais telefonsarunas adresāts, bērnības elks vai jaunības kļūda.

Pirms vai pēc koncerta Lūznavas muižā var aplūkot mākslinieces Vitas Lukstiņas personālizstādi.

Biļetes uz koncertu nopērkamas "Biļešu paradīzes" kasēs.

Orķestra "Rīga" Pirmās adventes ieskaņas koncerts Rīgas Domā

Foto: Jānis Porietis


Svētdien, 28. novembrī, pulksten 19 ar koncertu Rīgas Domā diriģents Jānis Retenais un Orķestris "Rīga" ieskandinās Pirmo adventi. Koncertā, kas notiks klātienē un būs vērojams arī tiešraidē orķestra "Facebook" un "Youtube" kanālos, piedalīsies mecosoprāns Ieva Parša, dzeju runās aktrise Ieva Florence.

Programmā iekļauti Latvijā līdz šim neatskaņoti 20. gadsimta amerikāņu komponista Leroja Andersona korāļu aranžējumi diviem - metāla un koka pūšaminstrumentu ansambļiem. Abu raksturiezīmes izcels arī Riharda Štrausa majestātiski virtuozā "Serenāde op. 7" koka pūšaminstrumentu sastāvam un francūža Kloda Žervē 16. gadsimtā radītās "Senās franču dejas".

Kopā ar mecosoprānu Ievu Paršu orķestris atskaņos austriešu romantiķa Gustava Mālera četras dziesmas no viņa dziesmu cikliem – "Rikerta dziesmas" ar vācu dzejnieka Frīdriha Rikerta dzeju un "Zēna brīnumrags", kuram iedvesma gūta tāda paša nosaukuma vācu tautasdziesmu krājumā. Dziesmas balsij un pūtēju orķestrim aranžējis Joss van de Brāks.

Orķestris "Rīga" pilnā sastāvā atskaņos mūsdienu amerikāņu komponista Semjuela Hazo skaņdarbu "Atbalsis" un iezīmēs svētku tuvošanos ar beļģu skaņraža Rolanda Kernena "Ziemassvētku uvertīru".

Bezmaksas ielūgumi uz koncertu ierobežotā skaitā pieejami Rīgas Doma, "Biļešu paradīzes" kasēs. Vecāki (ar covid-19 sertifikātu) ar bērniem, kuriem nav Covid-19 sertifikāts, var izņemt ielūgumus sēdvietām atsevišķā sektorā "Biļešu paradīzē".

Kārlis Kazāks un Undīne Balode apcerīgā adventes laika koncertā


Pirmajā adventē, 28. novembrī, pulksten 17 Mazās ģildes Mazajā zālē gaišu, pārdomu pilnu svētku atmosfēru koncertā "Rāmi krastu skalos ūdens" radīs mūziķis un dziesmu autors Kārlis Kazāks un čelliste Undīne Balode.

Koncertā skanēs mūziķa un dziesmu autora Kārļa Kazāka dziesmas un tautasdziesmas Undīnes Balodes čella spēles pavadībā.

Ieeja koncertā, uzrādot sadarbspējīgu Covid-19 vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu un personu apliecinošu dokumentu.

Koncertu varēs skatīties klātienē, izņemot bezmaksas ielūgumus "Biļešu paradīzes" kasēs, vai tiešraidē RKTMC "Mazā Ģilde" "Facebook" lapā un www.mazagilde.lv.

Koncerts "Ziemassvētku romance"


Rīgas Kultūras un atpūtas centra "Imanta" lielajā zālē 28. novembrī pulksten 14 izskanēs pirmās adventes koncerts "Ziemassvētku romance".

Paredzēts, ka koncertā tiks atskaņota opermūzika, Ziemassvētku dziesmas, latviešu un pasaules komponistu skaņdarbi svētku noskaņās.

Koncertā piedalīsies instrumentālā grupa Jāņa Miltiņa vadībā. Līdzās pianistam Miltiņam, uzstāsies čelliste Agate Ozoliņa, ģitārists Jānis Bērziņš, perkusionists Kaspars Kurdeko, kā arī solisti Juris Vizbulis un Madara Dziedātāja.

Bezmaksas ielūgumi pieejami Kultūras un atpūtas centrā "Imanta" vai tos piesakot e-pastā "imanta@riga.lv". Ieeja koncertā ar Covid-19 sertifikātu, bērniem ieeja koncertā no 12 gadu vecuma.

Koncerts būs skatāms arī tiešsaistē bez maksas Rīgas Kultūras un atpūtas centra "Imanta" "Facebook" lapā līdz nākamā gada 6. janvārim.

Advente ir četru nedēļu periods, kas sākas ceturtajā svētdienā pirms Ziemassvētkiem. Tas ir pārdomu un gatavošanās laiks līdz Jēzus Kristus piedzimšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!