Foto: Publicitātes foto

Latvijas Universitātes Lielajā aulā 17. martā pulksten 19 notiks kamerorķestra "Sinfonietta Rīga" koncerts kopā ar franču trompetistu Romēnu Lelē (Romain Leleu). Programmu "Itāļu kinomūzika un baltieši" diriģēs Normunds Šnē.

Savus klausītājus Latvijas Universitātes Lielajā aulā "Sinfonietta Rīga" aicina pirmoreiz. Arī turpmāk, Lielās ģildes rekonstrukcijas laikā, kamerorķestris galvenos sezonas konceru rīkos Latvijas Universitātes galvenajā mītnē Raiņa bulvārī.

"Nino Rotas un Ennio Morikones mūzika ir atzīšanās mīlestībā kino – Federiko Fellīni pašrefleksijā "Ceļš" un Džuzepes Tornatores atmiņu tēlojumā "Jaunais kinoteātris Paradiso" ar aizkustinošu rūpīgumu un itāļu mūzikai raksturīgo smeldzi apvīts ikkatrs abu filmu kadrs. Nikna satīra un fantastiskas cerības vienos Kurta Veila skaņu izrādes "Sidrabezers: Ziemas pasaka" fragmentus, tikmēr Džordža Gēršvina "Amerikānis Parīzē" pilnasinīgi izbaudīs Francijas galvaspilsētas krāšņumu reibinoši gēršviniskā stila kvintesencē," raksta "Sinfonietta Rīga" pārstāvis Gints Ozoliņš.

"Igauņa Erki Svena Tīra Astotajā simfonijā uzplaiksnīs biedējoši reāla aina, kur tumšā katlā burbuļo metāliski āmuri un nedaudz piebirst arī šķipsniņa grotesku ķecerību. Līdzās vizuāli stimulējošiem tēlojumiem – kādas meitenes traģēdija pazīstamā latviešu komponista un ērģelnieka Aivara Kalēja jaundarbā "Victima innocente". Darbs veltīts 2008. gada Mančestras terora akta upuru piemiņai. Jaunu nozīmi skaņdarbs iegūst Ukrainas traģisko notikumu kontekstā," vēsta orķestra pārstāvis.

Romēns Lelē ir prestižās franču balvas "Victoires de la Musique" ieguvējs. Viņa muzikālais tvērums ir plašs – no baroka mūzikas līdz pat 21. gadsimta autoru darbiem. Kā solists Lelē uzstājas kopā ar ievērojamākajiem Francijas un Eiropas orķestriem, to vidū – Francijas Nacionālais orķestris, Lilles Nacionālais orķestris, Brandeburgas Valsts orķestris Frankfurtē, u.c.

Kamermūzikas projektos viņš regulāri uzstājas kopā ar ērģelnieku Tjerī Eskēšu (Thierry Escaich), pianistiem Fransuā Dimo (François Dumont) un Frenku Beiliju (Frank Braley), trompetistu Ibrahimu Malufu (Ibrahim Maalouf) un daudziem citiem.

Romēns Lelē pārstāv klasiko franču trompetes skolu, tomēr viņa piedzīvojumu meklētāja gars aizvien liek meklēt jaunus horizontus un instrumenta tehniskās izteiksmes iespējas. Ar viņa līdzdalību pirmatskaņoti tādu mūsdienu komponistu kā Martēna Matalona (Martin Matalon), Filipa Ersāna (Philippe Hersant), Karola Befā (Karol Beffa), Žana Batista Robēna (Jean-Baptiste Robin) un Vensāna Peiranī (Vincent Peirani) darbi.

2010. gadā Romēns Lelē unikālā kamermūzikas projektā "Convergences Ensemble" uzaicināja apvienoties redzamus savas paaudzes franču mūziķus – vijolniekus Gijomu Antonini un Manuelu Dutrelānu, altistu Alfonsu Dervjē, čellisti Karolīnu Buetā un kontrabasistu Filipu Blāru. Kopš dibināšanas sekstets laidis klajā virkni ierakstu (Aparté/Harmonia Mundi un Sony mūzikas ierakstu izdevniecībās) un ņēmis dalību teju visos nozīmīgākajos Francijas akadēmiskās mūzikas festivālos, kā arī koncertējis daudzviet ārvalstīs.

Lelē ir viens no trompetes katedras vadītājiem Lionas konservatorijā (Lyon Conservatoire National Supérieur de Musique).

Biļetes uz koncertu nopērkamas "Biļešu paradīzes" kasēs.

Normunds Šnē un kamerorķestris Sinfonietta Rīga klausītājus aicina uz koncertprogrammu “Itāļu kinomūzika un baltieši” from Sinfonietta Riga on Vimeo.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!