Otrdien, 24. maijā, plkt. 20 klubā "Aristīds" noritēs biedrības "Skaņu mežs" rīkots norvēģu brīvās improvizācijas koncertvakars, informē organizatori.

Tajā uzstāsies saksofonists un klarnetists Frūde Jerstāds (Frode Gjerstad) duetā ar bundzinieku Pālu Nilsenu-Lovu (Paal Nilssen-Love), ko britu izdevums The Guardian pērn nodēvēja par vienu no labākajiem bundziniekiem pasaulē. Vokāliste Stīne Janvina Motlande (Stine Janvin Motland) uzstāsies ar akustisku solo priekšnesumu. Koncerts notiek sadarbībā ar Nilsena-Lova līdzorganizēto festivālu All Ears, kas katru gadu notiek Oslo. Ieeja bezmaksas.

Frūde Jerstāds un Pāls Nilsens-Lovs spēlē kopā jau divdesmit piecus gadus, un ir publicējuši trīs duetu albumus, kā arī ierakstījušies neskaitāmās sesijās dažādu grupu ietvaros, sākot ar Frūdes Jerstāda trio un beidzot ar eklektisko Circulasione Totale Orchestra. Abi mūziķi ir ietekmējušies no frīdžeza, taču duets savā mūzikā lielākoties neiekļauj džeza mūzikas elementus un tā improvizācijas – lai arī intensīvas un dinamiskas – allaž saglabā abstraktu skanējumu. Medijs AllAboutJazz dueta mūziku nodēvējis par "kaislīgi izpildītu augstas raudzes brīvo improvizāciju".

Frūde Jerstāds (1948) tiek uzskatīts par nozīmīgāko brīvās improvizācijas tradīcijas kultivētāju Norvēģijā – tā kā vērā ņemamu šīs mūzikas entuziastu šajā valstī nebija, viņš savu karjeru uzsāka, spēlējot kopā ar citu valstu mūziķiem un organizējot meistarklases jaunu norvēģu improvizētāju skološanai. Pagājušā gadsimta 80. gados viņš dibināja grupu Detail kopā ar bundzinieku Džonu Stīvensu (John Stevens), kas pazīstams kā leģendārā angļu kolektīva Spontaneous Music Ensemble dibinātājs. Pēc Stīvensa nāves Jerstāds turpināja savas muzikālās gaitas, spēlējot ar tādām Eiropas improvizētās mūzikas autoritātēm kā Pēters Brocmans (Peter Broetzmann), Dereks Beilijs (Derek Bailey) un Hans Beninks (Han Bennink), kā arī labākajām ritma sekcijām šajā žanrā: Viljama Pārkera un Hamida Dreika (William Parker, Hamid Drake) tandēmu, kā arī 2014. gada "Skaņu meža" viesu Džona Edvardsa un Marka Sandersa (John Edwards, Mark Sanders) savienību.

Četrdesmit gadus vecais Pāls Nilsens-Lovs ir ticis nosaukts par "vienu no pasaules labākajiem bundziniekiem" (The Guardian), "vienu no redzamākajiem perkusionistiem Eiropā" (Cafe OTO) un "vienu no inovatīvākajiem, dinamiskākajiem un daudzpusīgākajiem bundziniekiem improvizētajā mūzikā" (Down Beat). Nilsens-Lovs nāk no skandināvu brīvās improvizācijas kopienas, un sākotnēji ieguva popularitāti kā Matsa Gustavsona (Mats Gustafsson) trio The Thing dalībnieks. Viņš bieži uzstājas duetos, un uztur ilgstošas radošas attiecības ar slavenākajiem saksofonistiem brīvajā improvizācijā un frīdžezā, tostarp jau minēto Matsu Gustavsonu (Mats Gustafsson), Pēteru Brocmanu (Peter Brotzmann), Džo Makfī (Joe McPhee), Akira Sakata (Akira Sakata) un citiem.

"Viena no manām primārajām interesēm ir spēlēt mūziku, kas ir ļoti intensīva un pārsātināta ar enerģiju," apgalvo bundzinieks. "Es uzskatu, ka mūzikas spēlēšanai jābūt apveltītai ar ļoti saspringtu, fizisku sajūtu, lai arī tāda muzicēšana pieprasa spēkus izsmeļošu slodzi instrumentālistam."

Dienu vēlāk – 25. maijā Nilsens-Lovs kopā ar Kenu Vandermarku (Ken Vandermark) uzstāsies Ventspilī.

Stīne Janvina Motlande (dzimusi 1985. gadā) savā mūzikā tiecas atpazīt un pārbaudīt cilvēka balss akustisko spēju robežas, kā arī pieņēmumus par to, ko nozīmē būt vokālistam. Viņas priekšnesumi ir fiziskas enerģijas piesātināti, tomēr tos acīmredzami strukturē mūziķes dzelžainā pašdisciplīna. Pēdējos gadus viņa arvien retāk sniedz improvizētus priekšnesumus, priekšroku dodot konceptuāliem mūzikas projektiem un elektronikai, taču šajā pasākumā viņa atkal iejutīsies vokālas improvizētājas ādā.

Visi koncerta dalībnieki ir festivālu "Skaņu mežs" un "All Ears" veterāni. Pasākums piesaistīts abu festivālu sapulcei, lai plānotu turpmāku sadarbību. Stīne Janvina Motlande ir "Skaņu meža" līdzdibinātās 16 festivālu platformas "SHAPE" dalībniece. Platforma ir veltīta novatoriskās mūzikas un audiovizuālās mākslas popularizēšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!