Foto: Publicitātes foto
Vieni no viesiem 15. jūnijā gaidāmajā vasaras saulgriežu etnofestivālā "Sviests" Valmiermuižā būs īru roka ķeceri – grupa "Lankum", kas Latvijā uzstāsies pirmo reizi, turklāt īsi pirms kāpšanas uz skatuves populārajā Roskildes festivālā Dānijā, portālu "Delfi" informē festivāla "Sviests" rīkotāji.

Kā grupu raksturo festivāla rīkotāji, no Dublinas nākušajai četrotnei piemīt "alķīmiska spēja savienot tradicionālu folku ar mūsdienīgiem strāvojumiem, lai kaldinātu mūziku, kura ir mistiska un transcendentāla".

"Lankum" izmanto dažādas ietekmes un stāstus, lai veidotu retu parādību – dziesmugrāmatu iedvesmojoties no cilvēkiem, par cilvēkiem. Grupas dalībnieki daudzus gadus darbojušies Dublinas folka un eksperimentālajās kopienās, tāpēc "Lankum" radošā darbība iedveš jaunu elpu senajos rituālos, savienojoties ar urbāna pankroka intensitāti un ikreiz balstoties bezgalīgajā īru dūdu skanējumā. Individuālas personības, kuras apvieno bandas mentalitāte, kuras vokālās harmonijas, instrumentālā saspēle un dramatiskā stāstniecība liek uzmanīgi ieklausīties un atdzīvina patieso garu. "Lankum" parāda, ka folkmūzika var būt nikna, progresīva un ir vitāls spēks arī mūsdienās.

Jūnijā pirmo reizi Latvijā viesosies arī "Wipidoup" no Francijas. Grupu dibinājis bretoņu dziedātājs un mūziķis Žildas Lebu (Gildas Le Buhe) 2007. gadā. Šobrīd "Wipdoup" ir kļuvis par bretoņu mūzikas atskaites punktu gan dancotājiem, gan citiem tradicionālās mūzikas cienītājiem. "Wipdoup" četrotne Valmiermuižā spēlēs arī franču dančus. Apvienības mērķis ir atrast īpašu transa stāvokli, bezgalīgi variējot katras kompozīcijas tēmu. Grupa piedāvā izcilu tradicionālu mūziku ar mūsdienu pieskaņu, "Wipdoup" raksturo festivāla rīkotāji.

Jau ziņots, ka etnofestivālā "Sviests" uzstāsies arī pasaulē atzīti pašmāju mākslinieki – radošais muzikālais duets "ZeMe", starptautiski augstu novērtētā grupa "Iļģi", RTU vīru koris "Gaudeamus" ar svītu "Pagānu gadagrāmata". Etnofestivāla "Sviests" kulminācija ir uguns skulptūras iedegšana.

Plašāk par pasākuma programmu etnosviests.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!