Pašmāju lielākais brīvdabas mūzikas un mākslas pasākums "Positivus Festivāls" jau savu lielākos trumpjus atklājis un domās jau liek ilgoties vasaras tveices, bet Liepājas pludmales izpriecu cienītājus sola izkustināt jauns festivāls "Summer Sound Liepāja". Tomēr rokenrola vasaras sezonai gatavoties sākuši arī citu pašmāju lielāku un mazāku festivālu organizatori, jau laikus izziņojot pasākumu datumus, kā arī pārdomājot gaidāmās vasaras aktivitātes. Karstākā gadalaika festivālu sarakstā dažus punktus tomēr nāksies izsvītrot, jo to rīkotāji nolēmuši "paņemt pauzi".

Vasaras festivālu sezonu jau 20. maijā sola atklāt jauns muzikāls notikums Liepājā – etnomūzikas festivāls "Liiv Riek" (tulkojumā no līvu valodas – smilšu ceļš). Festivālā piedalīsies septiņas grupas, pārstāvot Latviju, Baltkrieviju, Lietuvu un Igauniju un apmeklētājiem piedāvājot dažādu folk/roka un etno mūzikas priekšnesumus. Tomēr nekāds mierīgais "ramtai, trallallā" pasākums tas nebūs vis – Liepājas promenādi pierībinās "Dzelzs vilks", "Auļi", "DER", kā arī "Vagilased" no Igaunijas, "Žalvarinis" no Lietuvas un "Bifolk" no Baltkrievijas. Kā festivāla nagla tiek solīta grupas "Skyforger" uzstāšanās, kas pirmo reizi Liepājā atskaņos savu akustisko folkprogrammu.

Jūnijs, vismaz pagaidām, izskatās līgo dziesmu un jāņuzāļu varā, jo festivālu kalendārā rādās viens vienīgs tukšums. Līdz šim jūnija sākumā sezonu tradicionāli uzsāka "Kafijas vakars Pilskalnos", tomēr kā portālam "Delfi" pastāstīja viens no festivāla organizatoriem Krišjānis Neijs, "KVP" šogad nenotiks, jo rīkotāji nolēmuši šovasar atpūsties un pārdomāt nākotnes plānus. Kā skaidro Nejs, vērā ņemti gan finansiālie apstākļi, gan arī ievērojamais darba apjoms, kas jau laikus jāiegulda, lai taptu publikai tīkams pasākums.

Tāpat 2011. gadā "pauzi ņems" arī ska un regeja mūzikas svētki "SKAposts", kas līdz šim sevi pieteica kā pilsētas festivāls. Kā pastāstīja tā rīkotāji, viņi pēc divu gadu pieredzes, rīkojot festivālu "Dirty Deal" un "Nabaklab", nonākuši pie secinājuma, ka vasara tomēr ir brīvdabas festivālu laiks un , iespējams, "SKAposts" pie saulainas mūzikas cienītājiem atgriezīsies ziemā.

Arī smagās un metālmūzikas festivāla "Metalshow Open Air" rīkotāji šogad atpūšas un komentārā ir lakoniski: "Šovasar 'Metalshow' festivāls iet atvaļinājumā, lai atgrieztos jau nākamajā vasarā jaunā veidolā, un ar jaunu sparu."


Toties ar pilnu duku rokenrola prieki ies vaļā jūlija sākumā. Sekojot daudzu Eiropas festivālu pieredzei, īsi pēc pērnā gada festivāla izskaņas "Fonofest" izziņoja jau šī gada festivāla datumus. Mugursomām un teltīm jābūt gatavībā uz 8. un 9. jūliju, kad Cēsu pusē "Uplandos" jau septīto reizi ducinās mūzikas un sporta festivāls "Fonofest", kas jau šobrīd izziņojis pieklājīgu pašmāju un ārvalstu viesu sarakstu. Būs gan "Dzelzs Vilks", gan "Pete Anderson & The Swamp Shakers", "P.O.Box" no Francijas, "Bedwetters" no Igaunijas, "Oranžās Brīvdienas", "Pienvedēja Piedzīvojumi", "Inokentijs Mārpls", "Transleiteris", "Louie Fontaine and The Black Horses", kā arī kanādieši "The Burning Hell" un, ticiet vai nē, Eirodziesmas varoņi – duets "Musiqq".

Kamēr vidzemnieki plosīsies "Fonofestā", tikmēr Kurzemes pusē tajā pat nedēļas nogalē tiek solīta īstena rokmūzikas un vasaras svinēšana festivālā "Saldus saule". Jāatgādina, ka šis pasākums jau paspējis iedzīvoties skandāliņā un saņēmis vietējo mācītāju protestus. Tas viss tāpēc, ka Saldus Kalnsētas parkā dalību apstiprinājuši somu šokroka grupa "Lordi", kas plašu atpazīstamību ieguva pēc uzvaras Starptautiskajā Eirovīzijas dziesmu konkursā.


Uz "Saldus sauli", kas tiek dēvēts par vienīgo klasiskās rokmūzikas festivālu Latvijā, brauks arī vācieši "H-Blocx", bet no pašmāju rokzvaigznem, kā vadošie mākslinieki izvēlēti grupa "Skyforger". Tas gan vēl nav viss, un festivāla rīkotāji sola vēl atklāt pāris visai vilinošus nosaukumu īstas rokmūzikas cienītājiem.

Otro gadu pēc kārtas ar devīzi "Neesi ķirsī, esi Pīlādzī" Zemgalē, Vecumnieku pusē, Stelpes mototrasē notiks rokfestivāls visai ģimenei "Pīlādzis". Pagaidām gan organizatori izziņojuši vien festivāla datumus – 29. un 30. jūnijs, bet par fesativāla programmu saka: "Esam izauguši tāpat kā Jūs, un piedāvāsim daudz plašākas iespējas. Būsim parūpējušies par vairākām skatuvēm, dažāda stila dzīvo mūziku, plašām izklaides, sporta iespējām un vienkārši fantastisku vidi. Festivāla ietvaros paredzētas grupas no Latvijas un ārzemēm. Sīkāka informācija par festivālu sekos."

Tāpat 29. un 30. jūliju rezervējis festivāls "Zvērā", kas jau sesto gadu notiks Saldus pusē. Kā stāsta organizatori, nekādas lielas izmaiņas neesot gaidāmas, arī biļešu cenas paliks tādas pašas kā pērn. Tāpat jau zināma liela daļa no festivālā gaidāmajām grupām – viesu vidū būs vācu hc/metal apvienība "Final Prayer", dāņu metālisti "Hatesphere", poļu grupa "In Twilight's Embrace", "Jack And The Bearded Fishermen" un "No Guts No Glory" no Francijas, zviedri "No Omega", Igaunijas pārstāvji "Talbot, pašmāju pankroka zelta fonds "PND" un daudzas citas ārvalstu un pašmāju grupas.

Aprīļa sākumā kārtis atklājis pozitīvās mūzikas festivāls "Laba daba", apstiprinot ārvalstu viesus - regeja un dub grupu "Zion Train" no Lielbritānijas, Polijas regeja apvienību "Vavamuffin", itāļu neofolka grupu "Spiritual Front", "Spanxti" no Lietuvas un "Ankylym" no Sanktpēterburgas. Turklāt tiek solīts, ka ārvalstu grupu saraksts tiks papildināts. Protams, neiztikt arī bez virknes pašmāju mākslinieku – uz "Labas dabas" skatuvem kāps arī "Voiceks Voiska", "Satellites LV", "Apofoez Soundsystem", "Mango", "HMP?", "Dzelzs vilks", "Tramplīni", "Inokentijs Marpls", "Soundarcade" un daudzas citas. Visa programma www.labadaba.lv Festivāls norisinās no 5. līdz 7. augustam, Līgatnē.


Liepājā no 12. līdz 14. augustam tradicionāli norisināsies "Fontaine Festival". Kā pastāstīja viens no festivāla rīkotājiem Edgars Āboliņš, jaunums būs tas, ka pasākums norisināsies trīs dienas līdzšinējo divu vietā. Trešā festivāla diena - svētdiena būs atvēlēta mūziķu "džemošanai" un atpūtai pēc vētrainajām pirmajām divām dienām. Kā atklāj Āboliņš, šogad uzsvars tiks likts uz raibu internacionālo sastāvu – gaidāmas grupas ne tikai no Eiropas. Dalību Liepājas festivālā apstiprinājušas arī grupas no ASV, Argentīnas un Brazīlijas. Tāpat, iespējams, festivāla viesu vidū būs mūziķi no Indijas un Ķīnas. Pagaidām gan festivāla organizatori grupu nosaukumus vēlas paturēt noslēpumā.


Šobrīd paredzams, ka "Fonataine Festival" būs sezonas noslēdzošie rokmūzikas un brīvības svētki , ja vien vēl nesasparosies festivāla "Zaļumballe" rīkotāji, kuri pēc neoficiālas informācijas arī šogad, tāpat kā pērn, nolēmuši iztikt bez pasākuma rīkošanas. Protams, šajā sarakstā trūkst vēl virkne privāto un slepeno festivālu, kas lieguši kaut ar pušplēstu vārdu viņus pieminēt plašsaziņas līdzekļos. Tomēr , festivālu vasaras prognoze liecina - tā būs karsta un pienāks ātrāk nekā domājat.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!