Foto: LETA
Pašreizējais Latvijas Nacionālās operas (LNO) direktors Andrejs Žagars vēl nav izlēmis, vai piedalīsies decembrī gaidāmajā konkursā uz operas direktora vietu.

Lēmumu par to viņš pieņemšot, kad varēs iepazīties ar konkursa nolikumu un pretendentu vērtēšanas sastāvu, pastāstīja Žagars.

LNO pašreizējais direktors uzsvēra, ka, ņemot vērā 15 gadu ilgo darbību šajā amatā, viņam ir būtiski zināt konkursa principus un noteikumus, kā arī to, kas būs eksperti, kuri vērtēs iesniegtās kandidatūras.

"Man būs jāizpēta šā konkursa principi un noteikumi, lai pieņemtu lēmumu. Tas būs atkarīgs no konkursa noteikumiem. Katrā ziņā tas būs ļoti interesanti," sacīja Žagars.

Viņš nevēlējās prognozēt, cik liela konkurence varētu būt decembrī gaidāmajā konkursā uz operas direktora amatu turpmākajiem gadiem, kā arī viņš nezināja teikt par konkrētiem cilvēkiem, kuri varētu kandidēt uz šo amatu.

Pašreizējais LNO direktors vien atkārtoti pauda gatavību turpināt iesāktos darbus, kas pašlaik saplānoti laika posmam līdz 2015.gadam. Ir sagatavoti plāni gan Riharda Vāgnera, Džuzepes Verdi un Bendžamina Britena jubilejas gadam, gan LNO ēkas 230 gadu svinībām, gan arī latviešu skaņražu mūzikas pasākumi 2014.gadā, kad Rīga kļūs par Eiropas kultūras galvaspilsēta, kā arī noteiktas pārrunas par plāniem 2015.gadā, kad Latvija būs Eiropas Savienības prezidējošā valsts.

Tomēr, ja Žagars pēc konkursa beigām neturpinās gaitas LNO direktora postenī, viņš turpinās darboties kā režisors gan Latvijā, gan ārzemēs, piemēram, operas namos Lielbritānijā, Kanādā vai Zviedrijā, no kuriem saņemti sadarbības uzaicinājumi. Žagars aicināts darboties arī starptautisku konkursu žūrijās.

"Mani saista radoši projekti, tos jebkurā gadījumā vēlos turpināt," viņš norādīja.

Žagars LNO direktora amatā ir kopš 1996.gada. Šajā laikā konkurss uz LNO vadītāja amatu nav rīkots, bet katra termiņa beigās saskaņā ar LNO likumu izmantota iespēja termiņa pagarināšanai. Taču kopš 2008.gada saskaņā ar LNO likumu darba līgumu ar LNO direktoru kultūras ministrs slēdz uz laiku, kas nepārsniedz trīs gadus. LNO operas direktoru amatā var iecelt atkārtoti, bet uz šo amatu tiek izsludināts atklāts konkurss. Iepriekš līgumu slēdza uz laiku līdz pieciem gadiem un, izbeidzoties šim termiņam, līgumu varēja pagarināt uz jaunu termiņu.

Jau vēstīts, ka LNO orķestra, solistu un kora arodbiedrība iepriekš, tiekoties ar kultūras ministri Sarmīti Ēlerti, aicināja atcelt LNO ilggadējo vadītāju Andreju Žagaru no amata, pamatojot prasību ar Žagara nesaimniecisko rīcību ar valsts līdzekļiem.

Savukārt Ēlerte norādīja, ka jautājums par Žagara atcelšanu no amata nav aktuāls. "Žagaram darba līgums beidzas decembrī. Saskaņā ar LNO likumu Kultūras ministrijai gada beigās būs jāizsludina konkurss uz LNO direktora vietu. Ja Žagars vēlēsies turpināt vadīt LNO, viņš varēs piedalīties konkursā. Protams, tiks izvērtēta arī visu pretendentu līdzšinējā darbība," informēja kultūras ministre.

Žagars pārmetumus operai par nelietderīgu naudas izmantojumu noraidīja, saistot tos ar priekšvēlēšanu kampaņu un arodbiedrības vadītāja Alda Grundes vēlmi spodrināt savu kā Nacionālās apvienības deputāta kandidāta tēlu.

Operas finanses pārbaudīs arī Valsts kontrole (VK). Tā jau sākusi ikgadējo finanšu revīziju Kultūras ministrijā, kuras laikā šogad pārbaudīs arī LNO dotācijas izlietojumu, aģentūrai BNS norādīja valsts kontroliere Inguna Sudraba. Valsts kontroles revīzija KM beigsies nākamā gada 1.maijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!