Foto: Publicitātes foto
Kā noritēja dzīve, slēpjoties no nacistiem ebreju glābēja Žaņa Lipkes radītajā bunkurā? Kādus emocionālo slodzi izturēja cilvēki, kas, klusējot un slēpjoties no dienasgaismas, vadīja savas dienas labi maskētajā slēptuvē? Jauno mediju mākslinieki Ieva Vīksne, Līga Vēliņa, Kaspars Lēvalds un Lauris Taube sadarbībā ar Žaņa Lipkes memoriāla komandu ir radījuši Latvijā unikālu projektu – virtuālās realitātes pieredzi, kas dod iespēju ikvienam aizceļot pagātnē un uz mirkli rast patvērumu Lipkes ģimenes bunkurā Otrā pasaules kara laikā.

Līdz šim pēc Žaņa un Johannas Lipkes jaunākā dēla Zigfrīda Lipkes – Ziga – skiču burtnīcā atrastās vienīgās pagrīdes telpas skices memoriālā ir bijusi apskatāma bunkura fiziskā rekonstrukcija. Ar mērķi rast spilgtāku pieredzi un dziļāku izpratni nu ir tapusi "Lipkes bunkura" virtuālās realitātes versija. 3D virtuālās realitātes brilles ar vizualizāciju, skaņas un gaismu palīdzību ļauj piedalīties interaktīvā stāstā – nokļūt slēptuves šaurajā pagrīdes telpā zem Lipkes ģimenes malkas šķūņa Ķīpsalā, uzzināt par dramatisko notikumu vēsturisko fonu un ielūkoties Žaņa un Johannas Lipkes izvērstajā vajāto cilvēku glābšanas pagrīdes darbībā.

Pēc vēsturiskajiem materiāliem veidotā virtuālās realitātes pieredze spēles veidā aizved lietotāju uz Žaņa Lipkes pagalmu, kur viņu pavada gids: Žaņa Lipkes dēls - Zigis. Tālāk, lietotājs nonāk izvēles priekšā, atbildot uz jautājumu: "Vai proti glabāt noslēpumus?" Atbildot ar "Jā", lietotājam tiek dota iespēja nonākt bunkurā, kurā atrodami vēsturiski priekšmeti uz artefakti, uz kuriem uzspiežot, iespējams uzzināt to izcelsmi un nozīmi.

"Lipkes bunkura" virtuālās realitātes pieredze radīta, iedvesmojoties no vairākus apbalvojumus guvušās virtuālās realitātes pieredzes "Annas Frankas māja", kas dod emocionālu ieskatu par Annas Frankas dzīvi "Slepenajā piebūvē" (no ang. Secret Annex) Amsterdamā, Nīderlandē, kur viņa slēpās vairāk kā divus gadus kopā ar ģimeni un citiem ebrejiem.

Sākotnēji VR pieredze būs pieejama latviešu valodā tikai Žaņa Lipkes memoriālā, taču tuvākā gada laikā ir mērķis pieredzi pārtulkot arī angļu valodā, un padarīt to pieejamu interesentiem no visas pasaules - Steam lietotnē.

Vairāk par izstrādātājiem :

Virtuālās realitātes pieredzes pirmā versija tika radīta Rīgas starptautiskā filmu festivāla ("Riga IFF") virtuālās realitātes (VR) tehnoloģijām veltītajai programmai "Riga IFF Goes VR", kur arī ieguva DELFI balvu. Tālāk sākās darbs ar Žaņa Lipkes memoriāla komandu, lai izveidotu līdz šim Latvijā nerealizētu pieredzi memoriāla apmeklētājiem. Tāpat kā hakatonā izstrādātajai pieredzei "The Living room", arī bunkura pieredzei ir raksturīgs naratīva izklāsts caur vidi un mācīšana caur empātiju, ar mērķi pielietot mūsdienu tehnoloģijas, lai veicinātu interesi jauniešos apgūt un izzināt vēsturi ar mūsdienīgu pieeju.

Ieva Vīksne - Jauno mediju māksliniece, neatkarīgā producente, ieguvusi BA Liepājas Universitātē HMZF fakultātē Jauno mediju mākslas programmā, pašlaik studē Vidzemes augstskolā maģistrantūrā- VR un viedās tehnoloģijas.. Līga Vēliņa - Jauno mediju māksliniece, ieguvusi BA Liepājas Universitātē HMZF fakultātē Jauno mediju mākslas programmā. Pašlaik studē maģistrantūrā Latvijas Mākslas akadēmijā - Vizuālās komunikācijas nodaļā. Kaspars Lēvalds - Jauno mediju mākslinieks, studējis BA Liepājas Universitātē HMZF fakultātē Jauno mediju mākslas programmā. Lauris Taube - 3D dizaineris, 3D modelēšanas pasniedzējs un XR izstrādātājs Vidzemes augstskolā.

Trīs no komandas biedriem Ieva, Līga un Kaspars jau strādājuši kopā pie līdzīgiem projektiem un idejām, kā arī studējuši Jauno mediju mākslu Liepājas Universitātē. Dalībniekiem ir veiksmīga hakatonu pieredze dažādos komandas sastāvos. 2019. gadā viņi "Riga IFF" hakatonā satika Lauri, un kopīgi izcīnīja 2. vietu un turpināja projektu kopā.

Virtuālās realitātes pieredze būs pieejama no š.g. 5. novembra, Žaņa Lipkes memoriālā (Mazais Balasta dambis 9, Rīga). Jau iepriekš ziņots, ka No š. g. 2. līdz 8. novembrim, atzīmējot Latvijā zināmākā cilvēku glābēja Žaņa Lipkes 120. dzimšanas dienu, norisināsies simpozijs ar plašu programmu. Nedēļas laikā memoriālā tiks prezentēta grāmata "Lipke's List" ("Lipkes saraksts"), atklāta Diānas Dimzas-Dimmas izstāde "Mājvieta", kā arī prezentēta virtuālās realitātes pieredze "Lipkes bunkurs". Simpozija ietvaros norisināsies starptautiska konference "Pilsoniskā drosme demokrātiskai nākotnei" sadarbībā ar Latvijas Universitātes Filozofijas un socioloģijas institūtu. Nedēļas nogalē notiks Jāņa Znotiņa režijā tapušās izrādes bērniem un vecākiem "Puika ar suni" seansi. Šie un citi notikumi ir bez maksas.

Simpozija mērķis ir Žaņa Lipkes 120. jubilejas gadā pievērst sabiedrības uzmanību pilsoniskās drosmes un līdzdalības tēmai, kā arī iezīmēt Žaņa Lipkes memoriāla izglītības centra "Drosmes māja" izveides plānus. Godinot Latvijas vēsturē nozīmīgas personības, pasākumu programma norisinās Latvijas valsts simtgades programmas ietvaros.

Uz visiem simpozija notikumiem ir iepriekš jāreģistrējas, rakstot e-pastu uz info@lipke.lv, vai zvanot pa tālruni (+371 6 720 25 39). Vietu skaits ir ierobežots.

Vairāk info: https://lipke.lv/

Raksta autore: Līga Vēliņa

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!