Portāls "Delfi" sadarbībā ar mobilo televīziju, lietotni "LMT Straume" piedāvā video stāstu "Filmas Nameja gredzens aizkadrā" par Latvijas jaunās leģendu filmas tapšanu un tās režisora darbu.

Aktieris Gints Andžāns, kurš filmā atveido Sakenu, Nameja labāko draugu, kopā ar režisoru Aigaru Graubu, galveno operatoru Valdi Celmiņu un scenārija autoru Maksu Kinnigu ieskatās "Nameja gredzena" leģendā un atklāj iepriekš neredzētus faktus par filmas veidošanas procesu.

"Nameja gredzens pirmo reizi pie manis nokļuva jau 18 gadu vecumā, kad mamma, pārkausējot pirmās Latvijas Republikas pieclatnieku, pie pagrīdes juveliera pasūtīja šādu rotaslietu. Es to nekavējoties liku lietā, uzvilku pirkstā un nākamajā dienā ierados skolā. Tas vēl bija dziļš padomju laiks. Biju pārliecināts, ka man būs saķeršanās ar skolotājiem, bet kā dīvainā sazvērestībā ar klases audzinātāju, kura bija literatūras skolotāja, un citiem pedagogiem, visu pēdējo vidusskolas gadu nostaigāju ar Nameja gredzenu pirkstā," stāsta režisors Aigars Grauba.

Par filmas tapšanas gaitu viņš saka: "Mēs mēģinājām pēc iespējas vairāk visu darīt reālajā dzīvē. Gan kaujas, gan cīnītāju daudzums, atbilstošs realitātei. Īpašais efekts – degošā bumba – no vienas idejas izvērtās par pārsteidzošu gājienu. Es arī pats nebiju gatavs, ka tas izskatīsies tik jaudīgi."

"Scenārija bija epizode, kad zemgaļi ripina uguns bumbas, lai iegūtu dūmu aizsegu, un uzbruktu neskaitāmas reizes lielākajai krustnešu armijai. Es to biju iedomājies vienkāršāk, ka būs klūdziņu bumbas, bet vajadzīgo efektu panāksim ar kompjūteru. Kad es sapratu, kas tas ir par verķi, ko grūdīs no kalna lejā, tad bija jocīga sajūta. Bīstamajā zonā stāvēja kaskadieri. Vairākas reizes izgājām šo epizodi soli pa solim ar nedegošām bumbām. Taču, kad es dzirdēju kā operatora asistents saka – ja jums aizdegās galva, nekustaties, guļaties zemē un gaidiet, kamēr pieskries cilvēki ar ugunsdzēšamajiem aparātiem un jūs nodzēsīs, tajā mirklī sajutos ļoti stresains," nu jau bez uztraukuma stāsta režisors.

Savos iespaidos dalās arī scenārija autors Makss Kinnigs. Viņš no sava skata punkta raugoties saka, ka ir pierasts krustnešus attēlot kā "labos puišus". "Man patika tas, ka filma paskatās no otras puses – viņi ir kā ļaunie", uzsverot zemgaļu pagānu cīņu, lai kristietība neizplatītos. Manuprāt tas filmu padara atšķirīgu no citām līdzīgām.

"Filmas Nameja gredzens aizkadrā" sērijā ir 12 stāsti, kas šoruden uzņemti "Nameja gredzens" filmēšanas laukumā. Ikvienam interesentam ir iespēja savām acīm redzēt, kā Latvijā notiek filmas uzņemšana un skatīt unikālus kadrus, kas nekad nenonāks līdz kino ekrāniem.

Tajos var uzzināt arī par filmas varoņiem un aktieriem, kuru vidū ir starptautiskas zvaigznes. Starp tiem arī pasaulē populārā seriāla "Vikingi" aktieris Edvīns Endre, kuram uzticēta galvenā loma – Namejs.

Tāpat skatītāji varēs vairāk uzzināt par filmā izmantotajām dekorācijām, grima un kostīmu tapšanu, kaskadieru trikiem un viduslaiku ieročiem.

Visi "Filmas "Nameja gredzens" aizkadrā" video stāsti pieejami mobilajā televīzijā "LMT Straume" – lietotnē un internetā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!