Foto: LETA
"Šī ir svētku diena, kas pelnījusi tik skaistu laiku," tā klātesošos īsi pirms filmas "Amaya" pirmizrādes 14. septembrī uzrunāja režisors Māris Martinsons. Preses konferencē, kur bija pulcējušies visi galveno lomu atveidotāji un filmas veidotāji, režisors atklāja, ka pēc pirmizrādes nosvinēšanas drīzumā tiks uzsākts darbs pie jauna starptautiska projekta, kurā turpināsies sadarbības ar japāņu kinozvaigzni Kaori Momoi.

Jau ziņots, ka Latvijas-Honkongas kopražojuma filma "Amaya" pirmizrādi piedzīvos 14. septembrī, savukārt dienu vēlāk, 15. septembrī gaidāma filmas Lietuvas pirmizrāde. Pēc tam filma nonāks regulārā abu valstu kinoteātru repertuārā. Tuvākajā laikā tiek plānots filmu izrādīt arī Igaunijā.

Filmā skan angļu, ķīniešu (kantonu dialekta) un japāņu valodas, Latvijā tā tiks demonstrēta ar subtitriem latviešu un krievu valodās.

Angliski runājošajai auditorijai filma tiks piedāvāta ar citu nosaukumu - "Hong Kong Confidental", un starptautiski to piedāvās ASV aģentūra "House of Film", kuru katalogā Martinsona filma šobrīd ir ar pirmo numuru.

Kā preses konferencē pastāstīja Māris Martinsons, sadarbība ar japāņu kinozvaigzni Kaori Momoi sākusies pēc tikšanās Šanhajas kinofestivālā, kur viņai iepatikusies filma "Nevajadzīgie ļaudis". Atgādinām, ka par šo filmu Martinsons Šanhajas festivālā saņēma balvu kā labākais režisors. Filma ieguvusi arī Latvijas augstāko apbalvojumu kino mākslā "Lielo Kristapu".

Aktrise pati uzsver, ka viņu dziļi iespaidojusi filma "Nevajadzīgie ļaudis" ("Loss"), tāpēc viņa nekavējoties piekritusi sadarbībai. Lai gan piedzīvotas dažādas grūtības, ko radījušas valodas atšķirības (filmēšanas laukumā skanējušas vienlaikus sešas valodas), panākts vēlamais un aktrise pilnībā uzticējusies režisoram.

Filmas "Amaya" budžets bijis aptuveni viens miljons dolāru, ko veido privātas investīcijas no Latvijas, Lietuvas un Honkongas. Jāpiebilst, ka filmas tapšanā savu honorāru investējusi arī Kaori Momoi, bet filmas pabeigšanai naudu piešķīris Nacionālais Kino centrs.

Arī jaunais Māra Martinsona projekts taps, sadarbojoties ar slaveno japāņu aktrisi. Šoreiz tā būšot "road movie" komēdija, kurai šobrīd dots nosaukums "Tempura". Tās darbība pārsvarā norisināsies starp Madridi un Lisabonu un jau ir sameklētas konkrētas filmēšanas vietas.

Atgādinām, ka pēc pirmizrādes no 17. septembra filmu "Amaya" varēs noskatīties kinoteātrī "Parex Plaza" un kinoteātrī "Rīga". Galvenajā vīriešu lomā redzams lietuviešu mūziķis un aktieris Andrus Mamontovs, pārējās lomās Kristīne Nevarauska, Laura Luīze Dzenīte, Lau Dan, Hui Shiu Hung, Monie Tung un citi. Filmas operators Gints Bērziņš.

"Amaya" ir stāsts par romantiķi Polu, kurš pēc dramatiskas šķiršanās no mīļotās Lori dodas klejojumos pa pasauli. Honkongā liktenis viņu saved kopā ar sievieti vārdā Amaya un viņas mazliet komisko ģimeni. Pagātnes jūtas negrib pierimt un tās atdzimst pašā negaidītākajā laikā un vietā. Trīs dažādas sievietes palīdz Polam izdzīvot vēl nepieredzētas "mīlestības", "ilgošanās", "prieks", "šķiršanās" izjūtas un no jauna atrast dzīves pilnasinību.

Filmā var atrast ne tikai savstarpējo attiecību dažādus modelējumus, tā piedāvā izprast Austrumu un Rietumu kultūru atšķirības, iejusties varoņu tēlos un viņu ikdienas dzīvēs, kas brīžiem pārvēršas komiskās, pat absurdās situācijās.

Filma "Amaya" veidota, sadarbojoties kinoproducentu kompānijai "Krukfilms" (Latvija) ar kino studiju "October Pictures" (Honkonga).

Apgāds "Dienas grāmata" laidis klajā arī Māra Martinsona grāmatu ar tādu pašu nosaukumu "Amaya", kas bijusi iedvesmas avots filmai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!