Foto: Arhīva foto
Šā gada 8. augustā apaļu 80 gadu jubileju nosvinēja aktieris Pauls Butkēvičs. Sveicot mākslinieku jubilejā, piedāvājam Latvijas Nacionālā arhīva Latvijas Valsts kinofotofonodokumentu arhīva vēsturisko fotogrāfiju izlasi ar aktiera radošā mūža mirkļiem.

Aktieris aktīvās kinokarjeras laikā ir filmējies vairāk nekā 150 spēlfilmās un televīzijas uzvedumos. Paula Butkēviča interesi par mākslu, mūziku un arī aktierspēli jau no bērnības rosināja vecāki. Jaunietis beidza mūzikas skolu, darbojās Roberta Ligera pantonīmas ansamblī, mācījās Dailes teātra 3. studijā, studēja Latvijas Valsts konservatorijas kordiriģentu nodaļā. Rīgas kinostudiju kā skolēns iepazina vasaras brīvlaikā, strādādams par palīgstrādnieku filmas "Nauris" uzņemšanas laukumā.

1960. gadā Pauls Butkēvičs debitēja Adas Neretnieces spēlfilmas "Tava laime" epizodē. Pirmo lielāko lomu Pauls Butkēvičs spēlēja 1963. gadā Vijas Bunkas televīzijas filmā "Nedziedātā dziesma", bet 1965. gadā Ada Neretniece uzticēja galveno lomu filmā "Hipokrāta zvērests". Pauls Butkēvičs ar dramatisko ārsta lomu pārliecinoši pierādīja, ka ir talantīgs aktieris, kas ar neviltotu pārdzīvojumu spēj iejusties tēlā.

Sekoja nozīmīgas lomas Rolanda Kalniņa filmās "Akmens un šķembas" (1966) un "Elpojiet dziļi..."/"Četri balti krekli" (1967), kurā aktieris un dziedātājs leģendāri spilgti izpildīja Imanta Kalniņa dziesmas ar Māra Čaklā tekstiem.

Jāpiebilst, ka jau populārais aktieris 1967. gadā arvien vēl ar strādāja rūpnīcā VEF un aktīvi piedalījās tās pašdarbībā. Pēc 1970. gada aktieris filmējās aptuveni 20 valstīs un turpināja darbu kino Latvijā Aloiza Brenča filmās "Dāvanas pa telefonu" (1977) un "Ilgais ceļš kāpās"(1981) un pie citiem režisoriem. Šarmantais, cilvēciski sirsnīgais aktieris ilgus gadus atveidoja pozitīvos tēlus, kaut arī vēlējās spēlēt raksturlomas, tāpēc ar gandarījumu filmējās neveiklā Baklunda lomā Jāņa Streiča filmā "Nepabeigtās vakariņas" (1979), psiholoģiskajā Volfa lomā Ērika Lāča spēlfilmā "Spāņu variants" (1980) un kardināla lomā Virdžīnijas Lejiņas 10 sēriju televīzijas filmā "Tūkstoš dienas Annas Boleinas dzīvē" (1993).

Pauls Butkēvičs vienmēr ir atzinis, ka "jebkurš darbs ir jāveic ar godu, bet grūtības palīdz pilnveidot aktiera meistarību".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!