Foto: Andrejs Strokins
1991. gada barikāžu atceres laikā vairākos īpašos seansos varēs noskatīties režisora Viestura Kairiša filmu "Janvāris", kas vēsta par jauna cilvēka izvēlēm un pieaugšanu vēsturisko notikumu laikā.

20. janvārī pulksten 13 kinoteātrī "Splendid Palace" notiks filmas īpašais seanss barikāžu dalībniekiem; tajā pašā dienā, vakara seansā, pulksten 19.30 kinoteātrī "Splendid Palace" plānots barikāžu atceres dienas seanss kopā ar režisoru Viesturu Kairišu un citiem filmas veidotājiem. Informācija par biļetēm kinoteātra mājaslapā.

Tāpat Kairiša spēlfilma no 13. janvāra līdz 22. janvārim tiks izrādīta Rīgā un reģionos, informācija par seansiem atrodama gan reģionu kultūras un tautas namu mājaslapās, gan filmas "Facebook" lapā. Šajā barikāžu atceres mēnesī filmas autori un izplatītāji īpaši aicina skolēnus un skolotājus apmeklēt filmu "Janvāris" programmas "Latvijas Skolas soma" ietvaros.

"1991. gada janvāris bija mēnesis, kad mēs kā indivīdi izvēlējāmies un izcīnījām brīvību. 1991. gada janvārī man bija 19 gadu, tāpēc šīs filmas varoņus un notikumus es ļoti labi pazīstu. Šajā vecumā es cīnījos par savu personīgo brīvību, kamēr latviešu nācija cīnījās par brīvību no PSRS totalitārā žņauga. Ukrainas karš rāda, ka Latvijas cīņa nav galā un joprojām turpinās. Janvāris ir gada pirmais mēnesis, filma ir par sākumu," saka filmas režisors Viesturs Kairišs.

2023. gada 12. janvārī filma "Janvāris" piedzīvos pirmizrādi Viļņā, kur nokļūst arī filmas varoņi Jazis un Anna; Lietuvas kinoteātru repertuārā filma nonāks 13. janvārī.

Filmas autori sadarbībā ar 1991. gada barikāžu muzeju aicina arī uz pārējiem programmas "Barikādēm 32" pasākumiem Latvijā un Rīgā. Plašāk par programmu – www.barikades.lv

Jau ziņots, ka šogad aprit 32 gadi kopš 1991. gada janvāra barikādēm, kad Latvijas neatkarības atbalstītāji nevardarbīgi aizstāvēja valsts brīvību pret militāriem uzbrukumiem un neatkarības pretiniekiem. Par šo laiku vēsta arī Viestura Kairiša jaunākā spēlfilma "Janvāris" – vēsturisks un autobiogrāfisks stāsts par jauniem kinematogrāfistiem, kuri tiek ierauti 1991. gada janvāra politiskajos notikumos Rīgā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!