Foto: Publicitātes foto
24. februārī Holivudā jau 91. reizi tiks pasniegtas ASV kinoakadēmijas balvas – zeltītās "Oskaru" statuetes. Šogad pie balvām kino profesionāļi tiks 24 kategorijās, tai skaitā vienā no svarīgākajām – "Labākais aktieris". Uz šo "Oskaru" pretendē pieci ekrāna mākslinieki – gan aktieri, kuri par iepriekšējiem darbiem jau tikuši nominēti un zina, ko nozīmē uzvarētāja nosaukšanas gaidīšanas sekundes, gan viens debitants, kuri labāko pieciniekā ir pirmo reizi. Piedāvājam iepazīties ar pieciem šogad "Oskara" balvai nominētajiem aktieriem un viņu lomām.

Kristians Beils par Dika Čeinija lomu filmā 'Vice'

Šogad "Oskara" balvas pretendentu vidū ir ASV kinoakadēmijas godalgai jau vairākkārt nominētais aktieris Kristians Beils. Šoreiz viņš izvirzīts par ASV viceprezidenta Dika Čeinija lomu filmā "Vice".
Arī šoreiz aktieris ļāvies iespaidīgām vizuālām pārmaiņām, lai līdzinātos vienam no ietekmīgākajiem vīriem ASV politikā. Filmā viņš atveido Čeiniju laikā, kad viņu augstajam amatam uzrunā Džordžs Bušs jaunākais (Sems Rokvels). Filmas žanrs tiek saukts par komēdijdrāmu un ataino Čeinija kāpšanu pa politiskās karjeras kāpnēm, kļūstot par tādu viceprezidentu, kādu ASV vēl nav piedzīvojusi.

Kristians Beils par šo lomu jau saņēmis daudzas kritiķu un kolēģu atzinības, tai skaitā "Zelta globusu".

Bredlijs Kūpers par Džeka Meina lomu filmā 'A Star is Born'

Bredlijs Kūpers šajā "Oskaru" ceremonijā šauj teju uz visiem mērķiem. Tas arī nav nekāds pārsteigums, ja pats esi gan filmas režisors, gan galvenās lomas atveidotājs. Viņa veidotajā "A Star is Born" viņš atveido Džeksonu jeb Džeku Meinu – pieredzējušu un populāru country dziedātāju, kurš, slavas nogurdināts, ļaujas dažādām kaislībām un atkarībām.

Pēc kārtējā koncerta viņš kādā bārā ievēro viesmīles un dziedātājas Elijas (Lady Gaga) priekšnesumu. Viņas mūziķes karjera ir panīkusi, nemaz tā īsti nesākoties, bet Džeks nolemj viņai palīdzēt. Elijas kāpj strauji pa karjeras kāpnēm un pievēršanas popmūzikai, bet Džeks grimst arvien bezcerīgākā alkoholisma dūksnājā.

Pēc filmas pirmizrādes Kūpers novērtēts gan par režiju, gan aktierspēli. Īpaši izcelta viņa un Lady Gaga partnerība, kā arī ārkārtīgi patiesā attiecību ķīmija, kas staro no ekrāna. Kā vēsta ārvalstu mediji, abi mākslinieki saglabājuši draudzīgas attiecības arī pēc filmēšanas un Bredlijs Kūpers jau viesojies Lady Gaga koncertā Lasvegasā, lai kopīgi izpildītu filmas hitu "Shallow".

Vilems Defo par Vincenta van Goga lomu filmā 'At Eternity's Gate'

Uz "Oskara" balvu kategorijā "Labākais aktieris" šogad pretendē arī Vilems Defo par slavenā mākslinieka Vincenta van Goga atveidojumu Džuljena Šnābela filmā "At Eternity's Gate".

Defo filmā spēlē Van Gogu viņa dzīves pēdējā gadā, ko viņš pavadīja Francijā. Apsēstība ar glezniecību un jaunas gaismas meklējumiem padara viņa dzīvi par ciešanām. Filma ir kolāža no izcilā mākslinieka dzīves pēdējā gada faktiem un sajūtām. Tajā ir gan tādas labi zināmas epizodes kā draudzība ar Polu Gogēnu un bēdīgi slavenā auss nogriešana, kā arī Šnābela interpretācija par Van Goga iekšējām pārdomām un mokām. Režisors arī uzsvēris, ka vēl nekad, neviens aktieris nav tik smalki atveidojis mākslinieka personības traģēdiju.

Neskatoties uz to, ka Defo 63 gadu vecumā iejūtas 37 gadus vecā Van Goga tēlā, viņš ir saņēmis par šo lomu slavinošas kritiķu atsauksmes un balvas, piemēram Volpi kausu Venēcijas filmu festivālā.

Rami Maleks par Fredija Merkūrija lomu filmā 'Bohemian Rhapsody'

Visdrīzāk pēc 10 un vairāk gadiem kinovēstures grāmatās un interneta enciklopēdijās Fredija Merkūrija lomu sauks par aktiera Rami Maleka liktenīgo. Tieši leģendārā grupas "The Queen" līdera atveidojums Rami Maleku no seriālu un epizodisku lomu aktiera padarījis par dažādu balvu ceremoniju līderi. Turklāt pie šīs lomas viņš tika tad, kad no tās bija atteicies komiķis Saša Barons Koens.

Rami Maleks filmā "Bohemian Rhasody" (Bohēmista rapsodija) portretē Frediju Merkūriju laikā no grupas "Queen" pirmajiem panākumiem līdz slavas zenītam un izjukšanai. Lai gan pati filma saņēmusi dažādas atsauksmes, Maleks ticis pie nedalītas sajūsmas par pārsteidzošo līdzību ar Frediju Merkūriju un pārliecinošo aktierspēli. Par Fredija Merkūrija lomu viņš jau saņēmis "Zelta globusu", BAFTA balvu, Holivudas kinoaktieru ģildes balvu, Austrālijas filmu institūta balvu un citas godalgas.

Vigo Mortensens par Tonija Lipa lomu filmā 'Green Book'

Šī ir jau trešā reize, kad "Oskara" balvai kategorijā "Labākais aktieris" nominēts Vigo Mortensens. Šoreiz ASV kinoakadēmijas novērtējusi viņa aktierdarbu filmā "Green Book" (Ceļvedis).

Filmā Mortensens spēlē Toniju Valelongu jeb Toniju Lipu – apsargu, kurš meklē jaunu darbu un kļūst par talantīgā tumšādainā džeza pianista Dona Šērlija (Maheršala Ali) šoferi un apsargu. Ir 1962. gads, abi kopā dodas astoņu nedēļu garā turnejā no Manhetenas līdz pat Dienvidu štatiem, līdzi ņemot ceļvedi, jeb tā saukto "zaļo grāmatu", kurā atzīmētas vietas, kur afroamerikāņi var uzstāties un tiks apkalpoti.

Turnejas laikā Toniju apbur Dona talants, taču viņš ir satriekts par diskriminējošo attieksmi gan no klubu īpašniekiem, gan publikas. Viņam nākas Donu aizstāvēt pret uzbrukumiem, savukārt Dons palīdz viņam rakstīt aizkustinošas vēstules sievai.

Kā raksta BBC, Vigo Mortensens un Maheršala Ali jebkuru filmu spētu padarīt par skatāmu un pat izklaidējošu, pat tad, ja tā ir paredzama un vēsturiski neprecīza. Savukārt "Oskaru" nominācijas pēc BBC kritiķu domām pierāda to, ka filmai nav obligāti jābūt izcilai, lai tiktu nominēta prestižajam apbalvojumam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!