Foto: Sanita Ieva Sparāne
Lolitas Ritmanis mūzika filmai "Dvēseļu putenis" iekļuvusi ASV Kinoakadēmijas balvas "Oskars" nākamajā kārtā jeb "Short List". Latvijas filmai vēl nav bijis tāds sasniegums. Filmas mūzika turpina "Oscars" sacensību vienā sarakstā ar tādiem pasaules milžiem kā, piemēram, "Tenet", "Mank", "News of the World", "Soul", "The Trial of the Chicago 7".

"Dvēseļu putenis" un Sofijas Lorēnas "Netflix" pieejamā filma ''Life Ahead'' ir vienīgās ne-Holivudas filmas, kas konkurē par šo balvu.

To, vai Lolitas Ritmanis mūzika iekļūs "Oskara" balvas fināla nominantu sarakstā, uzzināsim šā gada 15. martā. Jau ziņots, ka Covid-19 pandēmijas dēļ "Oskara" balvas ceremonija ir pārcelta uz 25. aprīli.

"Dzintars Dreibergs uzticēja savu pirmdzimto bērnu man ietīt muzikālā segā. "Dvēseļu puteņa" mūzika tagad atrodas īsajā sarakstā "Oskara" balvai par mūziku. Mazā Latvija – pasaules gaismā... neaprakstāmas emocijas patreiz," savu saviļņojumu pauž latviešu komponiste Lolita Ritmanis.

"Lolitas mūzika iedeva filmai dvēseli. Man ir gods, ka "Dvēseļu putenis" ļauj tik daudziem pasaulē dzirdēt Latvijas vārdu, stāstīt par mūsu vēsturi un strēlnieku piedzīvoto. Protams, būt vienā sarakstā ar Holivudas lielākajiem milžiem un studijām ir sasniegums, par kuru jāsaka milzīgs paldies visai komandai, kas strādāja šos mēnešus naktīs un Latvijas uzņēmumam veikalam - noliktavai "Depo", kas tik sarežģītā laikā nolēma Latvijas stāstu šajā ceļā atbalstīt!" pauž Dzintars Dreibergs.

"Šis ir līdz šim nebijis sasniegums Latvijas kino vēsturē, ar kuri sirsnīgi apsveicu filmas "Dvēseļu putenis" veidotājus un komponisti Lolitu Ritmanis. Cīņa par "Oskara" nominācijām ir ārkārtīgi sīva, konkurence – spēcīga. Pandēmijas gadā, kas ir ietekmējis kino ražošanu un izrādīšanu visā pasaulē, Amerikas Kinoakadēmijas balva ir kļuvusi par to atskaites punktu, kas turpina tradīcijas un ļauj cerēt uz atgriešanos normalitātē. Cīņa par "Oskariem" šogad ir īpaši asa, šīs balvas vērtība ir vēl jo lielāka. Tālab ir jānovērtē fakts, ka filma "Dvēseļu putenis", īpaši komponistes darbs, ir pamanīts starptautiskā konkurencē," saka Dita Rietuma, Nacionālā kino centra vadītāja.

Foto: Sanita Ieva Sparāne

Vēsturiskās kara drāmas "Dvēseļu putenis" mūzikas ierakstā piedalījās diriģents Māris Sirmais un Valsts Akadēmiskā kora "Latvija" mākslinieki, kora menedžera Māra Ošleja vadībā. Filmai tika izveidots īpašs orķestris, kurā orķestra producents un Latvijas Lielās mūzikas balvas laureāts Edgars Saksons apvienoja mūziķus no Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra, Latvijas Nacionālās operas un baleta, kamerorķestra "Sinfonietta Rīga" un Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas. Mūzikas ieraksts veikts Latvijas Radio 1. studijā Māra Briežkalna un skaņu režisora Vara Kurmiņa virsvadībā. Filmas mūzikas instrumentācijas autors ir Larijs Renčs no ASV, papildus instrumentāciju veicis Stīvens Rade (Steven Rade), savukārt mūzikas miksēšanu īstenoja amerikāņu producents un skaņu režisors Marks Matsons. Filmas skaņu režisors ir Aleksandrs Vaicahovskis.

Atgādinām, ka filma "Dvēseļu putenis" pirmizrādi piedzīvoja 2019. gada 8. novembrī. Tā skatītājus aizved 100 gadu senā pagātnē, kad sešpadsmitgadīgais Artūrs dodas strēlniekos, lai cīnītos par brīvību.

Galveno varoni filmā atveido Oto Brantevics no Turlavas. Filmas aktieru ansambli veido Vilis Daudziņš, Mārtiņš Vilsons, Rēzija Kalniņa, Raimonds Celms, Gatis Gāga.

"Dvēseļu putenis" šobrīd ir skatītākā pašmāju filma kopš Latvijas neatkarības atjaunošanas.

Filmas "Dvēseļu putenis" kino balvas "Oskars" mārketinga un sabiedrisko attiecību kampaņas sponsors ir veikals-noliktava "Depo", kampaņu atbalsta Nacionālais Kino centrs, Kultūras ministrija, Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra un palīdzīgu roku sniegusi Amerikas latviešu apvienība.

Filmas "Dvēseļu putenis" lielāko daļu izmaksu sedz valsts, savukārt trūkstošo finansējumu nodrošina filmas ģenerālsponsors - viens no Latvijas dzimtajiem zīmoliem veikals-noliktava "Depo", kā arī sponsors – Latvijas Mobilais telefons.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!