Foto: AP/Scanpix
Eiropas kinoakadēmijas balvu ceremonijā, kas sestdienas, 11. decembra, vakarā notika Berlīnē, uzvaras laurus kā labākā Eiropas filma plūkusi bosniešu "Quo vadis, Aida?" – veltījums sievietēm, kas piedzīvoja 1995. gada asiņaino Srebrenicas slaktiņu, kurā bojā gāja vairāk nekā 8000 Bosnijas musulmaņu zēnu un vīriešu.

Filmas autore Jasmila Žbaniča godalgota kā labākā režisore, bet Eiropas kinoakadēmijas atzinību kā labākā aktrise izpelnījusies Jasna Durčiča, kura filmā "Quo vadis, Aida?" atveido galveno lomu.

Labākā aktiera balva piešķirta Entonijam Hopkinsam par galveno lomu – demences skarto Entoniju – Floriana Zellera filmā "Father". Atgādinām, ka par šo darbu aktierim šī gada pavasarī tika piešķirta arī "Oskara" balva. Filma "Father" Eiropas kinoakadēmijas ceremonijā Berlīnē godalgota arī par labāko scenāriju.

Par labāko Eiropas komēdiju atzīta norvēģu filma "Ninjababy", kas atklāj stāstu par 23 gadus veco Rakeli, kura atklāj, ka ir jau sestajā grūtniecības mēnesī pēc ne pārāk romantiska vienas nakts sakara.

Eiropas atklājuma balva - Prix Fipresci – piešķirta britu aktrises un rakstnieces Emeraldas Fenelas debijai kino režijā, filmai "Promising Young Woman", kas vēsta par ekstravaganto Keisiju, kas izvēlas pamest medicīnas studijas, lai īstenotu smalku atriebības plānu pret vīriešiem, kuri iecienījuši seksuāli izmantot bezpalīdzīgas sievietes.

Par labāko animācijas filmu atzīta Dānijas, Francijas, Zviedrijas un Norvēģijas kopražojuma dokumentālā animācijas filma "Flee", kas atklāj sarežģītu un patiesu stāstu par kādu afgāņu bēgli un viņa iedzīvošanos Dānijā. Šis darbs triumfējis arī dokumentālo filmu kategorijā.

Balvu par mūža ieguldījumu šogad saņēma ungāru režisore un scenāriju autore Marta Mezaroša (Márta Mészáros). Savukārt balvu par ieguldījumu pasaules kino saņēmusi režisore Sjūzena Bīra.

Ar pilnu balvas saņēmēju sarakstu var iepazīties Eiropas kinoakadēmijas mājaslapā.

Eiropas kinoakadēmijas balvas šogad tika pasniegtas 34. reizi. Covid-19 pandēmijas dēļ ceremonija notika daļēji klātienē un daļēji attālināti.

Atgādinām, ka 2014. gadā prestižā ceremonijā notika Rīgā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!