Foto: Kadrs no video
No šodienas interneta videonomas platformā "Vimeo On Demand" pieejama Jura Podnieka dokumentālā filma "Vai viegli būt jaunam?" un tās turpinājumi "Vai viegli būt...? Pēc 10 gadiem" un "Vai viegli...? Pēc 20 gadiem", informēja Jura Podnieka studijas pārstāve Marta Kontiņa.

Šovasar aprit 30 gadi kopš grupas "Pērkons" koncerta Ogres estrādē, kas kļuva par filmas atspēriena punktu. Kā stāstīja Kontiņa, koncerta laikā emocijas eskalējās un tika izdemolēts vilciena vagons. Tam sekoja represijas un tiesas process - paraugprāva pret vairākiem noziegumā iesaistītajiem jauniešiem.

Kontiņa stāstīja, ka filmas piedāvātā atklātības pakāpe ideoloģisku uzstādījumu žņaugos dzīvojošajai sabiedrībai bija šokam līdzīga atskārsme, tas bija nebijis atklātības līmenis. Pirmā gada laikā pēc tās pirmizrādes filmu noskatījās 28 miljoni cilvēku, un tā tika demonstrēta vairāk nekā 80 valstīs visā pasaulē.

"Vai viegli būt jaunam?" divu turpinājumu "Vai viegli būt...? Pēc 10 gadiem" un "Vai viegli...? Pēc 20 gadiem" režisore un producente Antra Cilinska stāstīja, ka, redzot dokumentālās filmas "4.maija republika" panākumus internetā, studija pakāpeniski publicēs arī citas tajā veidotās filmas. "Katrs autors vēlas, lai viņa darbiem būtu ilgs mūžs un cilvēki pie tiem atgrieztos atkal un atkal. Ejot līdzi laikam, manuprāt, ir svarīgi nevis filmas turēt kaut kur dziļi plauktā, bet dot iespēju ikvienam skatītājam tās legāli iegādāties jebkurā laikā," stāstīja Cilinska.

Iznomājot filmas "Vimeo On demand" platformā, skatītājam tās ir pieejamas 48 stundas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!