Ceturtdien, 14. oktobrī, ar filmas "Es piedzimu Rosellīni" Latvijas pirmizrādi atklāts jau astotais Rīgas Starptautiskā kino festivāla gads.

Filma "Es piedzimu Rosellīni" ir unikāls pasaules kino vēstures un Latvijas mūsdienu kino veidotāju tikšanās lauks – dokumentālo kinodarbu no Latvijas puses producējusi studija "VFS Films". Pērn Venēcijas kinofestivāla "Kritiķu nedēļas" skatē (Venice International Film Critics' Week) pirmizrādītā filma piedāvā pašironisku dokumentālā kino un Rosselīni sazarotās dinastijas "terapiju". Tās galvenais pacients ir filmas režisors, ievērojamā itāļu kinoautora Roberto Rosellīni (1906–1977) mazdēls Alesandro, kurš bija klāt arī festivāla atklāšanā un filmas Latvijas pirmizrādē, kā arī dienu vēlāk tikās ar filmas skatītājiem.

Savukārt Riga IFF ilgs no 14. līdz 24. oktobrim, piedāvājot vairāk nekā 100 filmas 10 tematiskajās sadaļās, tostarp, konkursos - šoreiz kino svētki norisināsies ne vien Riga IFF "mājās", kinoteātrī "Splendid Palace" un Latvijas Nacionālajā bibliotēkā, bet arī Madonā, Valmierā un tiešsaistē visas Latvijas teritorijā.

Šī gada Riga IFF sauklis, "Laiks ir vienmēr", atspoguļo gan festivāla veidotāju pārdomas, gan pašam kino formātam raksturīgo spēli ar šķietami visgrūtāk definējamo realitātes konstanti.

"Laiks ir iemesls un laiks ir apsolījums - laiks, kas negaida un laiks, kas nepāriet. Laiks ir bezgalīgs un laika vienmēr ir par maz. Tāds paradoksāls laika nezūdamības likums. Laiks kino. Laiks sarunai. Laiks mosties. Laiks skriet. Laiks iet. Laiks iet. Laiks var būt tukšs un var būt piepildīts. Kino var laiku apturēt, palēnināt, nobīdīt, tas var laiku izstāstīt un paskaidrot, bet nekad ne iztukšot," saka festivāla vadītāja Liene Treimane.

Riga IFF klātienes seansi un pasākumi norisinās Ministru kabineta noteiktajā zaļajā drošības līmenī. Tos iespējams apmeklēt tikai ar: sadarbspējīgu Covid-19 vakcinācijas vai pārslimošanas ES digitālo sertifikātu (ar QR kodu) un derīgu personas apliecību (pasi vai eID). Dokumentu pārbaude tiks veikta pie ieejas pasākumu norises vietās.

Pilna festivāla programma, biļetes, festivāla abonements un detalizētāka informācija par gaidāmo atrodama mājaslapā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!