Nākamnedēļ, 24. janvārī, Latvijas Televīzijas 1. kanālā pirmizrādi piedzīvos jaunā dokumentālā raidījumu cikla "Literatūre" pirmā sērija. Jauno raidījumu veido pieredzējusī biedrības "Ziemeļu puse" un Vides filmu studijas komanda – režisors Uģis Olte, kā arī vadītāji Gustavs Terzens un Marta Selecka, kuri iepriekš TV piedāvājumu atsvaidzinājuši ar raidījumiem "Ziemeļu puse", "Te", "Dzintara puse" un citiem.

Arī šoreiz būtisks raidījuma elements būs ceļojums, tomēr šoreiz vadmotīvs būs latviešu literatūra un literāti. Kopumā ciklā plānoti astoņi raidījumi – katrā no tiem viesis būs kāds mūsdienu latviešu autors, kurš būs izvēlejies sev tuvāko aizgājušo laiku latviešu autoru un dosies ceļojumā uz vietām, kur tie dzīvojuši vai par kurām rakstījuši. Šoreiz Marta Selecka dosies ceļojumā kopā ar vienu latviešu mūsdienu rakstnieku, savukārt Gustavs Terzens – ar grāmatām, tās izmantojot par ieganstu sarunai ar satiktajiem cilvēkiem.

Pirmā raidījuma viesis būs rakstnieks Jānis Joņevs, grāmatas "Jelgava 94" autors, kurš kopā ar Martu Selecku dosies uz Neretas pusi un kopā pārrunās Jāņa Jaunsudrabiņa "Baltajā grāmatā" lasīto. Savukārt Terzens dosies uz Jelgavu, lai pārlasītu Joņeva darbu.

"Apzināti vai neapzināti, bet esmu no "Baltās grāmatas" mācījies to modeli, ka tā vieta, kas tev ir dota – kā nu ir, tāda ir – ir jāspēj padarīt par visuma centru, tā vietas mitoloģizācija," Par Jaunsudrabiņa darbu raidījumā saka Joņevs.

Pirmajā "Literatūres" sērijā iekļauti darba materiāli no topošās filmas "Jelgava 94", kas pirmizrādi vēl tikai piedzīvos šogad, kā arī fragmenti no režisora Aivara Freimaņa 1977. gada filmas "Puika", kuras pamatā ir Jaunsudrabiņa bērnības atmiņu darbs "Baltā grāmata".

Turpmākajos raidījumos viesosies rakstnieks Andris Akmentiņš, kurš savu ceļojumu veltīs dzimtajai Valmierai un Pāvila Rozīša darbam "Valmieras puikas". Gundega Repše pārstaigās Annas Brigaderes apvidu Tērvetē. Dzejniece Inese Zandere savus ceļa biedrus izvadās pa savām un Raiņa takām Sēlijā. Galvaspilsētu nepametīs dzejnieks Ronalds Briedis ar Montu Kromu sirdī un bērnu grāmatu rakstniece Luīze Pastore, kura pārbaudīs, kā izmainījies Zentas Ērgles aprakstītais Grīziņkalns. Guntis Berelis dosies uz Ķegumu atzīties jūtās Regīnai Ezerai. Un, visbeidzot, Jāņa Poruka trauksmainās dzīves mācības izgaismos rakstniece Inga Žolude.

Raidījums "Literatūre" ir iekļauts Latvijas valsts simtgades notikumu programmā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!