Francija solījusi Pasaules Tirdzniecības organizācijas (PTO) kārtējā sarunu raundā, kas šonedēļ sākas Sietlā (ASV), aizstāvēt nacionālo kinematogrāfu pret ASV kases gabalu invāziju. Franču kinorežisori un producenti baidās, ka valsts ierēdņi varētu piekāpties amerikāņu spiedienam, un Holivuda Francijā palielinās savu tirgus daļu uz vietējo filmu rēķina.
Tomēr Francijas kultūras ministre Katrīna Trautmane apgalvo, ka Eiropas Savienības valstu pārstāvji ir vienojušies nepieļaut nekādu audiovizuālā tirgus liberalizāciju, un amerikāņiem nav nekādu cerību ar zemas mākslinieciskās vērtības filmām cerēt uz tirgus pieaugumu Eiropā.

Kā atzina Trautmane, Eiropas valstu tirdzniecības deficīts attiecībās ar ASV televīzijas un kinoprodukcijas jomā pieaudzis no diviem miljardiem dolāru 1988. gadā, līdz sešiem miljardiem 1998. gadā.

Ministre uzskata, ka Eiropas valstīm jāaizstāv savas kultūras suverenitāte, par ko PTO dalībvalstīm principiāli izdevās vienoties 1993. gada Urugvajas raunda sarunās.

Tikmēr franču kinopasaules pārstāvji uzskata, ka amerikāņi ne tik daudz centīsies panākt līdzšinējās kārtības maiņu, kā mēginās uzstāt, lai nākotnē uz Internetā izplatāmajām filmām neattiektos patreizējie ierobežojumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!