Foto: AP/Scanpix/LETA

Ceturtdien, 13. jūlijā, Holivudas aktieru arodbiedrības SAG-AFTRA vadītāji ir nobalsojuši par streika uzsākšanu, raksta ASV laikraksts "The New York Times". Arodbiedrība SAG-AFTRA pārstāv 160 000 televīzijas un filmu aktieru.

Ar šo lēmumu aktieru streiks papildina ASV scenāristu streiku, kas ilgst jau vairāk nekā 70 dienu.

Aktieru arodbiedrības lēmums nozīmē, ka Holivudas kinoindustrija tiek paralizēta un pēc būtības slēgta, kamēr ilgst streiks. Tas notiek pirmo reizi 63 gadu laikā.

Aktieri nevarēs filmēties ne filmās, ne seriālos, sniegt intervijas un pat apmeklēt jau tapušu darbu pirmizrādes.

Neilgi pēc arodbiedrības lēmuma paziņošanas filmas "Oppenheimer" aktieri Kilians Mērfijs un Emīlija Blanta pameta tās Londonas pirmizrādi, raksta britu raidsabiedrība BBC, atsaucoties uz režisoru Kristoferu Nolanu.

Aktieru arodbiedrības lēmums pieņemts pēc tam, kad to pārstāvjiem neizdevās vienoties ar kinostudijām un straumēšanas platformām. Arodbiedrības divas galvenās prasības esot bijušas: aktieru algas palielinājums un aktieru aizsardzība pret viņu attēlu nesaskaņotu izmantošanu ar mākslīgā intelekta rīkiem.

"Tas, kas notiek ar mums, notiek visās darba jomās," sacīja SAG-AFTRA prezidente Frena Drešere (Fran Drescher). "Kad darba devēji par savu prioritāti padara Volstrītu un alkatību un aizmirst par būtiskiem darba darītājiem, kas liek "mašīnai darboties", tad mums ir problēma."

"Delfi" jau rakstīja, ka šīgada maijā streiku sāka tūkstošiem Holivudas kino un televīzijas scenāristu, cenšoties panākt algu palielināšanu un darba apstākļu uzlabošanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!