Foto: Jānis Deinats

Maija vidū ierakstīta mūzika režisores Ināras Kolmanes spēlfilmai "Mātes piens". Mūzikas autors Raimonds Tiguls ierakstījis savu komponēto mūziku kopā ar Latvijas kamerorķestri "Sinfonietta Rīga" un tā māksliniecisko vadītāju Normundu Šnē, pianistu Reini Zariņu un Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra stīgu kvartetu, portālu "Delfi" informē filmas veidotāji.

Filmas režisore Ināra Kolmane stāsta: "Es spilgti atceros sarunu ar Raimondu, kad viņš jau bija mūzikas radīšanas procesā, un viņš man teica: "Šādu mūziku nevar vienkārši sarakstīt vai speciāli komponēt – šāda mūzika atnāk…" Nu un šodien, klausoties mūsu mūzikas ierakstu, savukārt arī es sajutu – mūsu filmas mūzika ir atnākusi. Esmu pateicīga komponistam un visiem izpildītājiem."

Jau pagājušā gada rudenī tika pabeigta filmas filmēšana un šobrīd notiek filmas pēcapstrāde. Montāžu veicis montāžas režisors Mihals Lanskis (Michal Lansky) no Čehijas, filmas skaņa tiek montēta Lietuvā un dažādi attēla specefekti tiek veidoti Beļģijā.

Mūzikas ieraksts tika veikts Latvijas Radio 1. mūzikas ierakstu studijā. Pirms katras skaņas partijas ieraksta orķestrim tika rādīts filmas fragments, lai mūziķi sajustu pilnu emociju gammu un uztvertu noskaņu, kādā nepieciešama mūzika.

Filmēšanā galvenajā mātes Astras lomā iejūtās trīs aktrises - Maija Doveika, Elīna Vaska kā māte jaunībā un Madara Mazā kā māte bērnībā. Meitas Noras lomā iejutās Rūta Kronberga.

Otrā plāna un epizodiskās lomās būs tādi pazīstami aktieri kā Indra Briķe (vecāmāte) un Inga Tropa (vecāmāte jaunībā), Juris Lisners (patēvs) un Rihards Jakovels (patēvs jaunībā), Jānis Znotiņš (mātes Astras tēvs), Elīna Vāne (lauku skolas direktore), Baiba Broka (Rīgas skolas direktore), Daiga Kažociņa (skolotāja), Ģirts Krūmiņš (skolotājs Blūms), Gundars Grasbergs (čekists), Zane Bierande (Jese), Hermans Skučs (čekists), Daiga Gaismiņa (bērnu ārste), Anatolijs Fečins (militārās audzināšanas skolotājs) u.c. Ukrainas aktieris Oleksi Gorbunovs iejutās ainās, kas stāstā norisinās Ļeņingradā.

Filma tiek veidota pēc rakstnieces Noras Ikstenas starptautiski populārā romāna "Mātes piens" motīviem. Tā vēsta par jaunas daudzsološas ārstes konfliktu ar totalitāro padomju režīmu, kurā viņa zaudē visu — karjeru, mīlestību pret dzīvi un pat mātes instinktu, liedzot savam bērnam mātes pienu. Taču pieaugot, meita kļūst par viņas vienīgo atbalstu. Mātes un meitas dzīvesstāsti norisinās padomju okupētajā Latvijā laikposmā no 1945. līdz 1989. gadam līdz sabrūk Padomju savienība.

"Mēs esam lepni un priecīgi, ka mums ir tāds atbalstītājs kā mūsu pašu veikals "Depo", kas kopā ar Kino centru dod iespēju vieglāk radīt kultūrā paliekošas vērtības." atzīst režisore Ināra Kolmane. Filmas veidotāji izsaka pateicību arī citiem atbalstītājiem. Filmas producējošā kompānija ir Filmu studija "Deviņi", kas veidojusi arī filmu "Bille".

Filmas režisore ir Ināra Kolmane, scenārija autors Arvis Kolmanis. Filmas veidošanā piedalās starptautiska komanda – operators Rolandas Leonavičius (Lietuva), mākslinieks Algirdas Garbačiauskas (Lietuva), kostīmu māksliniece Evija Džonsone, grima māksliniece Gunda Zvirbule, komponists Raimonds Tiguls, montāžas režisors Michal Lansky (Čehija), skaņu režisors Arturas Pugačiauskas (Lietuva), producenti Jānis Juhņēvičs un Marta Romanova-Jēkabsone, izpildproducente Ieva Majore, kopproducenti Beļģijā Cloé Garbay un Bastien Sirodot u.c.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!