Foto: Publicitātes foto
Berlīnes kinofestivāla preses centrs ir izziņojis programmas "Panorama Dokumente" filmas, kuru starpā ir arī latviešu režisora Kaspara Gobas dokumentālais darbs "homo@lv", portālam "Delfi" pavēstīja Nacionālā Kino centra (NKC) pārstāvji.

Tā ir pirmā reize, kad dokumentālā filma no Latvijas ir iekļauta šī prestižā festivāla programmā, kaut arī bērniem domātajā "Generation" vai "Berlinale Shorts" Latvija pēdējā laikā tiek pārstāvēta katru gadu.

Oficiālajā festivāla skatē "Panorāma" 1992. gadā tika demonstrēta Jevgeņija Paškeviča spēlfilma "Cilvēka dienas" un 2002. gadā - Latvijas / Igaunijas kopražojuma spēlfilma "Labās rokas", rež. Pēteris Simms.

Latvijā filma "homo@lv" piedzīvoja pirmizrādi 2010. gada 28. septembrī un drīzumā gaidāmi arī atkārtoti filmas seansi.

Berlīnes kinofestivālā filma būs skatāma tā norises laikā no šā gada 10. līdz 20. februārim.
Detalizētu informāciju par filmu homo@lv var atrast tās mājas lapā.

Kaspars Goba šo filmu veidojis piecus gadus. Ļoti apjomīgais filmas materiāls ļauj vienlīdz rūpīgi ieskatīties gan praidistu, gan no-praidistu viedokļos un varoņu dzīvesstāstos. Savdabīgā "praida arheoloģija" no tā ieceres rašanās mirkļa 2005. gadā līdz paziņojumam par nenotikšanu Rīgā 2010. gadā ļauj aplūkot pēdējo gadu norises Latvijā no citas perspektīvas, raisot pārdomas par manipulēšanu ar cilvēku ideāliem un politiķu lomu tajā, turklāt uzdodot jautājumu, kāda ir demokrātijas cena Latvijā.

Kaspars Goba (biologs, starptautiski atzīts fotogrāfs un bijušais "Rīgas Laika" žurnālists) kā kinorežisors plašāku atzinību guvis 2005. gadā, kad Nacionālajā filmu festivālā viņa dokumentālā filma "Seda. Purva ļaudis" (2004) saņēma žūrijas speciālbalvu "Labākais laikmeta dokuments". Kaspara Gobas līdz šim jaunākās filmas ir dokumentālo filmu cikls "Pieci stāsti par dabu" (2009) un dokumentālā filma "Saldumu pilsēta" (2010).

Filmas "Homo@Lv, (70', 2010) režisors, idejas autors un operators - Kaspars Goba, operatori - Marģeris Eglītis, Inese Apse, Elga Dudareva, Lelde Goba, montāža - Gatis Belogrudovs, Visvaldis Zarakovskis. Filma tapusi studijā "ELM MEDIA".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!