Foto: LETA
9. maijā 95 gadu dzimšanas dienu svin izcilais kino vecmeistars Rolands Kalniņš. Sveicot režisoru jubilejā, Latvijas Nacionālā arhīva Latvijas Valsts kinofotofonodokumentu arhīvs un portāls "Delfi" piedāvā aplūkot Rolanda Kalniņa fotogrāfijas no arhīva krājuma.

Rolands Kalniņš tiek uzskatīts par vienu no latviešu kino talantīgākajām, arī visvairāk padomju ideoloģijas mašinērijas un cenzūras nesaudzētākajām personībām. Kopš 1947. gada Rolands Kalniņš strādājis Rīgas kinostudijā un viņa filmogrāfijā ir vairāk ka divdesmit veidotu kino mākslas darbu. Viņa populārāko filmu vidū ir tādi meistardarbi kā "Ceplis" ar Eduardu Pāvulu titullomā, padomju varas cenzētā "Elpojiet dziļi" ("Četri balti krekli"), arī "Karalienes bruņinieks", "Akmens un šķembas", "Akmeņainais ceļš", "Piejūras klimats" un citas.

Mākslinieks par savu radošo darbību, saņēmis skatītāju mīlestību un atzinību, kā arī ir Triju Zvaigžņu ordeņa virsnieks (1998), Valsts Kultūrkapitāla fonda mūža stipendiāts, saņēmis nacionālā filmu festivāla "Lielais Kristaps" balvu par mūža ieguldījumu latviešu kinomākslā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!