Kinoteātrī "K.Suns" 12.aprīlī plkst.18.00 notiks Zigurda Vidiņa dokumentālās filmas "Berklavisms" pirmizrāde, portālu "Delfi" informē filmas producente Zelma Diāna Vidiņa.
Filma uzņemta "Studijā 2", komponists Mārtiņš Brauns. Filma izveidota ar daļēju Kultūrkapitāla fonda finansiālu atbalstu.

Filmas veidotāji centušies izvairīties no melnbaltiem toņiem, atspoguļojot komunistiskās Latvijas vēsturi no 1940.gada okupācijas līdz neatkarības deklarēšanai 1990.gadā. Viena no šīs nesenās vēstures spilgtākajām personībām ir Eduards Berklavs. Augsta līmeņa Kompartijas darbinieks ar nevainojamu pagātni un lieliskām karjeras iespējām komunistu sistēmas hierarhijā 50.gadu vidū sāka cīņu pret šīs pašas Kompartijas realizēto lielkrievu šovinismu, latviešu piespiedu asimilāciju un pakāpenisko latviešu pārkrievošanas politiku.

Eduarda Berklava politiskā darbība pēckara gados ir radījusi īpašu jēdzienu – berklavisms. Savu cīņu pret komunisma ideoloģijas sekām Eduards Berklavs turpina arī Atmodas periodā, kļūstot par Latvijas Nacionālās neatkarības kustības (LNNK) ideologu. Eduardu Berklavu ir grūti nomelnot un apvainot, jo visai viņa politiskajai darbībai bija raksturīgs nesavtīgums. Šajā ziņā viņš krasi atšķiras no daudziem alkatīgiem "tautas kalpiem" atjaunotajā Latvijā.

Būtiskākie vēsturiskie akcenti filmā:

  • Latvijas okupācija 1940. gadā
  • Nacionālkomunistu kustības sagrāve 1959. gadā
  • "17 latviešu komunistu vēstules" publicitāte pasaulē 1972. gadā
  • LNNK dibināšana un Atmodas laiks

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!