Foto: Publicitātes attēls
No 15. novembra kinoteātros nonāks latviešu režisora un animatora Ginta Zilbaloža veidotā animācijas filma "Projām"("Away"). Starptautiski vairākos festivālos jau novērtētā filma Latvijas pirmizrādi piedzīvoja šoruden Rīgas starptautiskā kino festivāla (Riga IFF) atklāšanā.

"Projām" stāsta par kādu puisi, kurš pēc lidmašīnas avārijas attopas uz noslēpumainas salas, kur plešas meži, tuksneši un lagūnas. Taču uz šīs salas mīt arī milzīgs, tumšs gars, kurš sāk puisi vajāt. Lai izglābtos un atgrieztos mājās, galvenais varonis dodas izaicinošā ceļojumā pāri salai kopā ar savu jauniegūto draugu — mazu putnēnu.

"Projām" pilnībā izveidojis Gints Zilbalodis — viņš ir savas pilnmetrāžas debijas filmas režisors, animators, producents, scenārija un mūzikas autors. Filmu Gints veidoja vairāku gadu garumā: "Filmas "Projām" veidošanas process ir paralēls tās stāstam. Es visu filmu trīsarpus gadus veidoju viens pats un brīžiem jutos kā stāsta galvenais varonis, kas ar motociklu viens pats ceļo pa noslēpumaino salu un mēģina atrast saikni ar citiem cilvēkiem. Beidzot filma ir pabeigta un nonākusi pie skatītājiem, un man liekas, ka šī saikne ir atrasta."

Gints arī uzsver, ka filmu ir svarīgi redzēt tieši kinoteātrī: ""Projām" ir veidota lielajam ekrānam. Lai gan es ieteiktu visas filmas skatīties kinoteatrī, filmās, kurās galvenā loma ir attēlam un skaņai, tas ir īpaši svarīgi. Pats biju pārsteigts, cik ļoti skatīšanās pieredze kinoteātrī ir efektīgāka un aizraujošāka nekā mājās uz mazā ekrāna. Ceru, ka Latvijas skatītāji nenokavēs šo iespēju, kas, iespējams, nemaz nebūs tik ilga."

"Projām" jau ir viesojusies vairākos desmitos kino festivālu visā pasaulē un turpinās ceļot uz tiem arī nākamgad — kopumā filma jau ir iekļauta teju 50 festivālu programmās. Tostarp vasarā filma startēja pasaulē svarīgākajā animācijas festivālā Francijas pilsētā Anesī, kur ieguva galveno balvu "Feature Film Contrechamp" programmā.

"Projām" jau ir saņēmusi 3 nominācijas nacionālajai kino balvai "Lielais Kristaps" ("Labākā animācija", "Labākais animācijas režisors", "Labākais animācijas mākslinieks"). Filma ir arī iesaistījusies cīņā par ASV Kinoakadēmijas "Oskara" balvu — "Projām" ir iekļauta to 32 filmu sarakstā, kas sacentīsies par nominācijām labākās pilnmetrāžas animācijas filmas kategorijā, un filma drīzumā tiks izrādīta ASV, lai kvalificētos tālākajam balsošanas procesam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!