Foto: AFP/Scanpix
Trešdien, 2. septembrī, sācies viens no Eiropas prestižākajiem kino forumiem – Starptautiskais Venēcijas kino festivāls, kas notiek jau 72. reizi un šogad ilgs līdz 12. septembrim.

Kā ierasts, lielākā uzmanība tiek pievērsta konkursa filmām, taču festivālā, kā ierasts, notiks arī vairāku filmu pirmizrādes, kas nav iekļautas oficiālajā programmā.

Starp gaidītākajām filmām ir godalgotā scenārista Čārlija Kaufmana režisētā filma "Anomalisa", Toma Hūpera drāma "The Danish Girl", 2011. gada Venēcijas festivāla uzvarētāja Aleksandra Sokurova jaunā filma "Francofonia", Lū Rīda atraitnes Lorijas Andersones dokumentālā filma "Suņa sirds", Atoma Egojana drāma "Remember" un citas.

Savukārt ārpus konkursa programmā gaidāma Martina Skorsēzes īsfilma "The Audition" ar Leonardo Dikaprio, Bredu Pitu un Robertu De Niro, katastrofu filma "Everest" (ar to festivāls tiks atklāts), jaunais trilleris "Black Mass" ar Džoniju Depu, dokumentālā filma "Janis: Little Girl Blue" par Dženisu Džoplinu u.c.

Tāpat atsevišķā programmā "Venēcijas klasika" tiks demonstrētas vairākas slavenas filmas, tostarp Federiko Fellini 1973. gada komēdija "Amarcord" restaurētā versijā.

Konkursa filmas izvērtēs kompetenta žūrija deviņu cilvēku sastāvā, starp kuriem ir aktrises amerikāniete Elizabete Benksa un vāciete Diāna Krīgere, bet žūrijas priekšsēdētājs šogad ir meksikāņu režisors Alfonso Kuarons ("Great Expectations", "Harry Potter and the Prisoner of Azkaban", "Pan's Labyrinth", "Gravity").

Venēcijas kino festivāls, kas dibināts 1932. gadā, ir pasaulē vecākais kino festivāls, un šobrīd kopā ar Kannu un Berlīnes kino forumiem ietilpst "Lielajā trijniekā".

Jau ziņots, ka pagājušajā gadā Venēcijas festivālā pie galvenās godalgas - "Zelta lauvas" - tika Zviedrijas filma "Balodis sēdēja uz zara pārdomās par eksistenci", bet "Sudraba lauvu" saņēma Andreja Končalovska filma "Pastnieka Alekseja Trjapicina baltās naktis".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!