Latvijas simtgades projekts – koncertuzvedumu cikls "Latvijas gredzens" – sagatavojis noslēdzošo posmu "Zemgales gredzens" jeb kino koncertu "Vēstures palos", kura tapšanas aizkadros piedāvā ielūkoties LMT Viedtelevīzija.

"Zemgales gredzens" apvieno kino, mūziku un deju, kas skatītājam ļauj izjust Zemgales mērogu visās tā izpausmēs. Koncertuzveduma muzikālais vadītājs un diriģents Sigvards Kļava Zemgali izjūt kā vietu ar lielu jaudu apvienojumā ar novada līdzenumu fenomenālo skaistumu. Un tam visam pāri stāv cilvēka apbrīnojamais spēks, kas atspoguļots arī koncertuzvedumā.

Dzejniece, koncerta libreta autore Inese Zandere ir dzimusi un augusi Zemgalē. Viņu iedvesmo Zemgales daba, un novada plašums un ainava nekad nav šķituši garlaicīgi. Šajos plašumos augusi latviešu literārā valoda, no tiem nākuši Latvijas pirmie prezidenti, šeit dzīvojuši spēcīgi zemgalieši, kuri varējuši stāties pretī patiesi skaudriem izaicinājumiem. Zandere neslēpj – viņa ir lepna, ka sevi var pieskaitīt Zemgales literatūras stipro sieviešu pulkam līdztekus novadniecēm Aspazijai, Annai Brigaderei, Mārai Zālīte un citām.

Arī koncerta video mākslinieks Roberts Rubīns lielu uzmanību savā darbā pievērsis Zemgales dabas skatiem, upju paliem, to apvienojot ar sen izsapņotu ieceri – izmanot deju kā valodu. "Zemgales gredzens" bija lieliska iespēja radīt vides dejas, kuru horeogrāfija piesātināta ar novada dabas burvību.

Koncertuzvedumu cikls "Latvijas gredzens" ir vērienīgs Latvijas valsts simtgades projekts, kurā četros konceptuāli atšķirīgos gredzenos – koncertuzvedumos – izceltas un parādītas katra Latvijas novada īpatnības, bagātības un enerģija caur nācijai dārgāko – vietējo cilvēku skatupunktu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!