Foto: AP/Reuters/Scanpix/LETA
Holivudā pasniegtas ikgadējās ASV kinoakadēmijas balvas – "Oskari". 91. ceremonijā par labāko filmu atzīta Pītera Farelija "Green Book" (Ceļvedis).

Filmas notikumi risinās 60. gadu Amerikā. Tonijs Lips (Vigo Mortensens) ir mazizglītots bāra apsargs itāļu apdzīvotā rajonā Ņujorkā. Viņš saņem piedāvājumu kļūt par melnādainā pasaules līmeņa pianista doktora Dona Šērlija (Maheršala Ali) šoferi koncertturnejā no Manhatanas līdz pat dienvidu štatiem. Viņi dodas braucienā, ņemot līdzi ceļvedi jeb kā to sauca 60. gadu Amerikā – "Zaļo grāmatu", kurā atzīmētas tās retās vietas, kas ir drošas afroamerikāņiem. Ceļojuma laikā viņi saskaras gan ar rasismu, gan ar negaidītu cilvēcību, un, par spīti abu atšķirīgumam, abu starpā rodas patiesa draudzība.

Pie "Oskara" ticis arī Dona Šērlija loma atveidotājs Maheršala Ali, kurš saņēma balvu kategorijā "Labākais otrā plāna aktieris". Tāpat filma saņēmusi balvu par labāko oriģinālscenāriju.

Savukārt labākā režisora "Oskaru" saņēmis nomināciju līderes – filmas "Roma" autors Alfonso Kuarons. Balvu viņam pasniedza pērnā gada labākās filmas "Shape of Water" (Ūdens forma) režisors, arī meksikānis Giljermo del Toro. Daļu savas pateicības runas Kuarons teica spāņu valodā.

Alfonso Kuarona "Roma" uzvarējusi kategorijā "Labākā filma svešvalodā", kā arī saņēmusi "Oskaru" par labāko operatora darbu. Atgādinām, ka kopumā filma uz "Oskara" balvām pretendēja 10 kategorijās.

Kategorijā "Labākā aktrise" uzvarējusi Olīvija Kolmena par Anglijas karalienes Annas lomu filmā "The Favourite" (Favorīte).

Rami Maleks, kurš jau guvis plašu atzinību par dziedātāja un grupas "Queen" solista Fredija Merkūrija lomu filmā "Bohemian Rhapsody" (Bohēmista rapsodija), arīdzan novērtēts ar "Oskara" balvu kā labākais aktieris.

"Es varbūt nebiju pirmā izvēle, tomēr tas nostrādāja," saņemot pagodinošo balvu teica Rami Maleks, atsaucoties uz faktu, ka vispirms Fredija Merkūrija lomai bija paredzēts aktieris Saša Barons Koens, tomēr viņš no šī darba atteicās.

Kā labākā otrā plāna aktrise godalgota Redžīna Kinga par lomu kinolentē "If Beale Street Could Talk".

Par labāko animācijas filmu atzīta "Spider-Man: Into the Spider-Verse" ("Zirnekļcilvēks: Ceļojums Zirnekļpasaulē).

Pie sava pirmā "Oskara" šajā ceremonijā tika popmūzikas zvaigzne Lady Gaga, kura uzvarēja kategorijā "Labākā dziesma" par skaņdarbu "Shallow" no filmas "Star is Born" (Zvaigzne ir dzimusi), kurā viņa atveido arī galveno – dziedātājas Elijas lomu.

"Stāsts nav par uzvaru, bet par nepadošanos. Ja tev ir sapnis – cīnies par to!" saņemot balvu teica Lady Gaga.

Savukārt "Oskaru" par labāko filmas skaņu celiņu saņēma filmas "Black Panther" (Melnā pantera) mūzikas autors, zviedru komponists Ludvigs Gērnasons. "Black Panther" saņēmusi balvu par labākajiem kostīmiem.

Jau ziņots, ka ASV kinoakadēmijas balva "Oskars" ir viena no prestižākajām godalgām kino jomā pasaulē. Šogad tā tika pasniegta 91. reizi. Pirmā Kinoakadēmijas balvas pasniegšana norisinājās 1929. gada 16. maijā viesnīcā "Roosevelt", Holivudā. Plaši pazīstamā izskata statuja, kā balva jau tika pasniegta pašā pirmajā ceremonijā, bet nosaukumu "Oskars" tā ieguva tikai 1939. gadā.

ASV kinoakadēmijas balvas uzvarētāji:

Labākā filma:

"Green Book" (Ceļvedis)

Labākais režisors:

Alfonso Kuarons - "Roma"

Labākais aktieris:

Rami Maleks - "Bohemian Rhapsody" (Bohēmista rapsodija)

Labākā aktrise:

Olīvija Kolmena - "The Favourite" (Favorīte)

Labākā aktrise otrā plāna lomā:

Redžīna Kinga - "If Beale Street Could Talk"

Labakais aktieris otrā plāna lomā:

Maheršala Ali - "Green Book” (Ceļvedis)

Labākā filma svešvalodā:

"Roma" (Meksika)

Labākā animācijas filma:

“Spider-Man: Into the Spider-Verse” (Zirnekļcilveks. Ceļojums zirnekļpasaulē)

Labākais oriģinālscenārijs:

“Green Book” (Ceļvedis)

Labākais adaptētais scenārijs:

“BlacKkKlansman”

Ar visu "Oskaram" nominēto filmu sarakstu var iepazīties ASV kinoakadēmijas mājaslapā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!