Foto: Publicitātes foto
Filmas "Gorbačovs. Paradīze" režisoram Vitālijs Manskim piešķirta balva vienā no nozīmīgākajiem dokumentālo filmu festivāliem - Starptautiskajā Amsterdamas dokumentālo filmu festivālā (IDFA), informē "Studio Vertov" pārstāvji.

IDFA apbalvošanas ceremonija norisinājās 26. novembrī. Covid-19 pandēmijas dēļ tāpat kā vairums citu festivāla notikumu tā tika rīkota tiešsaistē. Apbalvoto filmu vidū ir arī Latvijas studijas "Vertov" producētā un IDFA galvenajā - pilnmetrāžas filmu konkursā iekļautā filma "Gorbačovs. Paradīze", kuras režisors Vitālijs Manskis saņēma balvu par labāko režiju (IDFA Award for Best Directing).

Jāatzīmē, ka "Gorbačovs. Paradīze" bija viena no retajām filmām, kas tika izrādīta kinoteātrī, jo pastāvošo ierobežojumu dēļ festivāls norisinās galvenokārt tiešsaistē. Tāpēc filmas pirmizrāde IDFA notika askētiski – lielajā Amsterdamas kino teātra "Tuschinski" zālē klātesot tikai režisoram un 30 skatītājiem.

Manska jaunākā filma "Gorbačovs. Paradīze" stāsta par vīru, kura izraisītās pārmaiņas mainīja pasauli. Mihails Gorbačovs bija Atklātības (Glasnost) un Pārbūves (Perestroika) arhitekts. Berlīnes mūra nojaucējs. Taču arī Černobiļas avārijas noklusētājs, Tbilisi un Baku protestētāju apspiedējs. Padomju impērija sabruka viņa valdīšanas laikā un viņa paša tauta tagad viņu par to nosoda. Ar pagātnes notikumu nastu plecos, vientuļais vīrs savas dienas pavada kādā tukšā Maskavas priekšpilsētas namā.

Režisors Vitālijs Manskis par savu filmu saka: "Mihailam Gorbačovam būs pieminekļi visā pasaulē. Kaut kur jau ļoti drīz, kaut kur – piemēram, Krievijā – paies daudz gadu, pirms radīsies apjausma par to, ko paveicis šis cilvēks vēsturei. Bet es gribēju, lai aiz bronzas vai marmora vēsuma būtu ieraugāms cilvēks, kas viens pats izlēma padarīt pasauli labāku. Tieši ar šo motivāciju mēs ilgi pierunājām no dzīves nogurušo 90 gadus veco sirmgalvi ielaist mūs viņa vientulības, vilšanos un brīvības laimes pasaulē!"

Latvijas skatītājiem iespēja noskatīties filmu "Gorbačovs. Paradīze" būs Pirmajā Starptautiskajā dokumentālo filmu festivālā Artdocfest/Riga, kas Covid-19 pandēmijas dēļ ir pārcelts uz 2021. gada martu.

"Gorbačovs. Paradīze" ir studiju "Vertov" (Latvija) un "HypermarketFilms" (Čehija) kopražojums. Filmas radošajā komandā Latvijas pusi pārstāv skaņu režisors Anrijs Krenbergs, komponists Kārlis Auzāns, montāžas režisors Jevgēņijs Ribalko, kā arī režisors Vitālijs Manskis un producente Natālija Manska.

Filma tapusi sadarbībā ar TV kanāliem Arte un "Настоящее время" un Čehijas televīziju. Finansiāli filmas veidošanu atbalstīja Nacionālais kino centrs un Čehijas Filmu fonds.

Savukārt IDFA jauno režisoru konkursā "First Appearance" galveno balvu (un 10 000 eiro) saņēmusi ukraiņu režisores Alinas Gorlovas pilnmetrāžas filma "This Rain Will Never Stop" (darba nosaukums latviešu valodā – "Starp diviem kariem"), Ukrainas, Latvijas, Vācijas un Kataras kopražojums, kas tikai pirms dažām dienām piedzīvoja Itālijas pirmizrādi festivālā "Festival Dei Popoli", kur saņēma galveno balvu (un 8000 eiro) kā labākā pilnmetrāžas filma. Filmas Latvijas puses komanda ir studija "Avantis Promo", producente Ilona Bičevska, komponists Goran Gora, scenārija konsultanti Ivo Briedis, Atis Klimovičs, Ilona Bičevska.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!