Foto: Kadrs no īsfilmas "Kaķi Rīgā"
Filmu studijas "Mistrus Media" Rīgas – Eiropas Kultūras galvaspilsētas programmā tapusī filma "Pāri ceļiem un upei", ko veidojuši septiņi Eiropā atzīti dokumentālā kino režisori, iekļauta prestižajā Starptautiskā Oberhauzenas filmu festivāla oficiālajā programmā, kas norisināsies no 5. līdz 10.maijam Vācijā, portālu "Delfi" informēja "Mistrus Media" pārstāve Madara Kalniņa.

Kinolenti, kas sastāv no septiņām īsfilmām, veidojuši Sergejs Lozņica (Ukraina), Audrius Stonis (Lietuva), Jāks Kilmī (Igaunija), Rainers Komerss (Vācija), Betina Henkele (Austrija), Jons Bangs Karlsens (Dānija) un Ivars Seleckis (Latvija).

Starptautiskais Oberhauzenes īsfilmu festivāls notiek jau 62. reizi, un ir viens no nozīmīgākajiem šāda veida festivāliem Eiropā. Oberhauzenas festivāls ir viens no lielākajiem Eiropas īsfilmu forumiem, kas iepazīstina gan ar jaunākajām tendencēm īsfilmu žanrā, gan ar vēsturiskām retrospekcijām, kurā ik gadu satiekas ap 1100 filmu veidotāju, izplatītāju, mākslinieku un kuratoru. Oberhauzenas starptautiskais īsfilmu festivāls spēj reaģēt uz aktuālām norisēm īsfilmu un videomākslas žanros un veikt atbilstošus jaunievedumus – 1970. gadā festivālā tika demonstrēta pirmā datoranimācija, 1989. gadā līdztekus īsfilmām tika izveidota videodarbu sadaļa, un 1999. gadā tas kļuva par pirmo festivālu pasaulē, kas pasniedza balvu mūzikas video. Ik gadus festivāls saņem ap 6000 iesniegumu no 90 valstīm, bet programmā tiek iekļautas 500 filmas.

Viena no projekta "Pāri ceļiem un upei" īsfilmām "Daugava delta" (režisors Rainers Komerss) februāra beigās īsfilmu kategorijā ieguva galveno balvu arī Starptautiskajā dokumentālo filmu festivālā "Big Sky" Montanā ASV. Filmas uzvara festivālā automātiski garantē iespēju filmai tikt nominētai ASV Kinoakadēmijas balvai "Oskars".

Filma "Pari ceļiem un upei" pirmizrādi piedzīvoja 2014. gadā un tās tapšanā iesaistījās pasaulē slaveni un nozīmīgi autori. Rīgas – Eiropas kultūras galvaspilsētas programmas "Force Majeure" ietvaros divu gadu garumā kopā strādāja Latvijas sociālantropologi, ievērojami Eiropas dokumentālā kino režisori un filmēšanas grupas no septiņām dažādām valstīm. Filma sastāv no septiņām dokumentālām īsfilmām, kas katra autora individuālā kino valodā novēro un stāsta par Rīgu un tās cilvēkiem dažādās situācijās. Projekta ideja sakņoja Rīgas poētiskās dokumentālā kino skolas panākumos, kas kļuva zināma plašākā pasaulē 80. gadu beigās un vēl aizvien ir iedvesmas avots daudziem pasaules kinematogrāfistiem.

Filma veidota kā vairāku valstu filmu studiju - Mistrus Media, VFS Films (Latvija), UKU studija (Lietuva), ATOMS & VOID (Nīderlande), kOMERS.film (Vācija), Kuukulgur Film (Igaunija) – kopprodukcija. Filmas tapšanu atbalstīja Nodibinājums Rīga 2014, Nacionālais Kino centrs, Valsts Kultūrkapitāla fonds, Rīgas Dome, Eiropas komisijas programma MEDIA, kā arī citu valstu kultūras un kino institūcijas: Eesti Filmi Instituut, Film und Medien Stiftung NRW, Lietuvos kino centras, Böckler-Mare-Balticum-Stiftung, Herder Institut für historische Ostmitteleuropaforschung, Akademie der bildenden Kunste Wien.

Filmas producenti ir Antra Gaile, Gints Grūbe, filmas režijas konsultants Dāvis Sīmanis, skaņu režisori: Aleksandrs Vaicahovskis, Artis Dukaļskis, Vladimirs Golovnitskis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!