Rīgas Starptautiskais kino festivāls šogad piedāvās arī starptautisko konkursa skati, kas tradicionāli tiek uzskatīta par kinofestivāla profesionalitātes mērauklu un radošo manifestu, stāsta festivāla rīkotāji.

"Riga IFF" konkursa programmā iekļautas astoņas filmas, kas veidotas, kopproducētas Baltijas jūras valstīs: Ziemeļvalstīs, Baltijā, Vācijā, Polijā un Krievijā. Konkursā atrodamas kā spēlfilmas, tā dokumentālās filmas, turklāt arī animētas dokumentālās filmas, kopējs ir viens priekšnoteikums - tām jābūt pilnmetrāžām, stāsta konkursa rīkotāji.

"Riga IFF" konkursā Lietuva pārstāvēta ar divām filmām - režisora Šarūnas Bartas meditatīvo "Miers mūsu sapņos", kas šogad izrādīta arī Kannu kinofestivālā, kā arī režisores Alantes Kavaītes filmu "Sangailes vasara". Šī filma ir Lietuvas pieteikums izvirzīšanai uz Oskara nomināciju.

No Ziemeļvalstīs tapušajiem darbiem konkursa skatē piedalīsies islandiešu filma, kas arī izrādīta Kannu festivālā - "Aunus". Daudzsološā režisora Grimura Hakonarsona filma lutina ar elpu aizraujošiem dabas skatiem, kā arī lielisku humoru - spītīgi kā auni šeit ir ne tikai tie, kas ar vilnu un ragiem, bet arī to saimnieki, stāsta programmas autori.

Norvēģijas kino skatē pārstāvēs Ūle Gjēvers filma "Ne savā dabā", kurā Gjevērs skatītāju acu priekšā "izslimo" savu nespēju iekļauties sabiedrībā, ģimenē, aizmūkot uz nedēļas nogali kalnos.

Krievu kino dokumentālists Aleksejs Fedorčenko, kurš savulaik saņēma Venēcijas kinofestivāla balvu par savu pseidodokumentālo filmu "Pirmie uz mēness" skatē piedalīsies ar filmu "Revolūcijas eņģeļi". To festivāla organizatori raksturo kā kultūratsaucēm bagātu fikciju - scenārija pamatā tai ir patiesi notikumi un tā vēsta par nesen tapušās Padomju Savienības "PR brigādi", taču filmā tai jāpārliecina hantu un ņencu ciltis tālajos ziemeļos par jaunās varas un sistēmas priekšrocībām, piemēram, dzemdību nama un krematorija nepieciešamību. Sarežģījumi rodas brīdī, kad jaunievedumi neiet pie sirds vietējai dievietei.

"Sergejs Lozņica tomēr paliek uzticīgs dokumentālajam kino, un pēc spēlfilmas "Miglā" viņš ir atgriezies pie sava iemīļotākā kino materiāla-hronikām. "Notikums" ir viņa versija par 1991. gada puču, kurā galvenajā lomā - pārpildītais Ermitāžas laukums, bet skaņu celiņš noformēts ar "Gulbju ezera" motīviem," stāsta "Riga IFF" rīkotāji.

Vēl viena dokumentālā filma, kas piedalīsies konkursa skatē, ir Ankas Damienas otrā filma varonības triloģijā "Burvju kalns". Tā veidota dažādās animācijas tehnikās, kam par pamatu izmantoti zīmējumi, fotogrāfijas un dienasgrāmatas, un tā stāsta par poļu antikomunista Adama Jaceka Vinklera pievienošanos modžahediem, kā arī sava dzīves kalna - burvju kalna - atrašanu.

"Savukārt Denīzes Gamzes Ergjuvenas "Mustangs" ir tālu no kinematogrāfiskajiem eksperimentiem - šis filmas spēks ir tās stāstā un atmosfērā - ne velti starptautiskie kritiķi šo Oskara nominācijai izvirzīto filmu jau nodēvējuši par "Jaunavu pašnāvībām" turku gaumē, tā atsaucoties uz Sofijas Kopolas filmu," stāsta programmas autori.

"Riga IFF" pirmā starptautiskā konkursa skates filmas šogad vērtēs starptautisku kino profesionāļu žūrija ar bagātu pieredzi: Vācijas nacionālās kino informācijas aģentūras "German Films" direktore Mariete Risenbeka, kas savulaik kā producents strādājusi ar Josa Stelinga, Fridriha Tora Fridriksona un Mikas Kaurismeki projektiem, latviešu kinorežisors un sinefils Jānis Putniņš, kino zinātniece un kritiķe, Krievijas vadošā kino teorijas un kritikas izdevuma "Isskustvo kino" veidotāja Zara Abdulajeva, Lietuvas lielākā kinofestivāla "Kino Pavasaris" radošā direktore Santa Lingevičiūte un ilggadējā somu filmu fonda vadītāja, arī Aki Kaurismeki aktrise Kirsi Tukkulainena.

Rīgā viesosies arī vairāku konkursa filmu pārstāvji: lietuviešu režisors Šarūnas Bartas, "Sangailes vasaras" aktrise Aiste Dirziute, kā arī "Revolūcijas eņģeļu" režisors Aleksejs Fedorčenko.

Rīgas Starptautiskais kino festivāls norisināsies no 15. līdz 25. oktobrim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!