Foto: Publicitātes foto

Šā gada 8. janvārī savu septiņdesmito jubileju svinētu Deivids Bovijs – viens no pēdējo dekāžu ievērojamākajiem māksliniekiem.

Pagājušā gada 10. janvārī pasauli satrieca ziņa, ka Bovijs devies mūžībā, taču divas dienas pirms tā – savā sešdesmit devītajā jubilejā – viņš izdeva mūzikas albumu "Blackstar", ko daudzi vadoši mūzikas kritiķi pamatoti slavējuši kā labāko 2016. gada ierakstu.

Nupat Lielbritānijas raidsabiedrībā BBC pārraidīta jauna dokumentālā filma – "David Bowie: The Last Five Years”, kas vēsta par Bovija pēdējo divu albumu tapšanu. Filmā arī stāstīts, kā tika filmēti Bovija pēdējie mūzikas video. Atskatoties uz mūziķa daudzpusīgo radošo darbību, atklājas, ka ekrāns, aktiera darbs un filmas bijusi nozīmīga daļa viņa dzīves.

Pieminot izcilo mūziķi jubilejā, piedāvājam desmit labākās Deivida Bovija lomas pilnmetrāžas filmās.

Montijs – 'The Linguini Incident'

Foto: Kadrs no video

Montija loma 1991. gada filmā "The Linguini Incident" Bovijam savā ziņā ir neraksturīga, jo filma ir romantiska komēdija, kas vēsta par kāda restorāna aplaupīšanas mēģinājumu.

Tomēr, kā atzīmējuši filmu un mūzikas kritiķi, Bovija šarms un daudzpusība filmai nāk tikai par labu.

Džons Blejloks – 'The Hunger'

Foto: Kadrs no video

Lai arī 1983. gada filma "The Hunger" netiek uzskatīta par mākslinieciski veiksmīgu un neguva lielus komerciālus panākumus, ar laiku tā iemantojusi kulta filmas statusu, galvenokārt pateicoties filmas tumšajai estētikai un Bovija tēlam.

Vampīri, gotika un mīlas trijstūris – šādi elementi īpaši labi saspēlējās ar Bovija septiņdesmitajos gados radīto "Tievā baltā hercoga" personāžu.

Poncijs Pilāts – 'The Last Temptation of Christ'

Foto: Kadrs no video

Mārtina Skorsēzes 1988. gada kinolente par Jēzus Kristus dzīvi pulcēja daudzus Holivudas izcilniekus – Vilemu Defo, Hārviju Kaitelu, kā arī – Deividu Boviju, kurš atveidoja Ponciju Pilātu.

Daudzi Bovija fani un mūzikas kritiķi minējuši, ka citu lomu filmā Bovijs nevarētu spēlēt, taču tieši Poncija Pilāta tēlam viņš bijis piemērots.

Filips Džefrīss – 'Twin Peaks: Fire Walk with Me'

Foto: Kadrs no video

Deviņdesmito gadu sākuma seriāls "Twin Peaks", kura trešā sezona iznāks šogad, kļuvis par vienu no sava laikmeta būtiskākajiem popkultūras vēstnešiem.

1992. filmā "Twin Peaks: Fire Walk with Me", kas cieši saistīta ar seriāla pirmās un otrās sezonas notikumiem, parādās Džefrīsa tēls, ko spēlē Deivids Bovijs.

Filmas kopējā atmosfēra un sapnim pietuvinātā estētika lieliski saskanēja ar Bovija personību. Lai arī mūziķis filmā parādās vien uz īsu brīdi, aina ar Filipu Džefrīsu palikusi daudziem "Twin Peaks" faniem siltā atmiņā.

Deivids Bovijs – 'Christiane F. Wir Kinder vom Bahnhof Zoo'

Foto: Kadrs no video

Filma "Christiane F. Wir Kinder vom Bahnhof Zoo" 1981. gadā aizkustināja skatītājus, atklājot traģisko narkotiku un alkohola piesātināto Berlīnes "andergraundu".

Lai arī filmā Bovijs parādās vien brīdī, kad sniedz koncertu, viņa klātbūtne jūtama viscaur filmai – skaņu celiņā un varoņu izjūtās.

Jāpiebilst, ka kinolente balstīta arī Latvijā labi zināmajā grāmatā – "Mēs, Zoo stacijas bērni".

Nikola Tesla – 'The Prestige'


Foto: Kadrs no video

Kristofera Nolana 2006. gada trillerī par burvju māksliniekiem – "The Prestige" – nozīmīgo lomu spēlē arī leģendārais un noslēpumainais zinātnieks Nikola Tesla.

Bovijs Teslas lomai izrādījies īpaši piemērots, spēdams ne vien iejusties Teslas enigmātiskajā tēlā, bet arī salīdzinoši veiksmīgi atdarināt serbu izcelsmes izgudrotāja akcentu.

Rūķu karalis Džarets – 'Labyrinth'

Foto: Kadrs no filmas "Labirints"

Viena no atpazīstamākajām Bovija filmām ir 1986. gada "Labytinth", kurā mūziķis spēlē rūķu karali Džaretu.

Filma stāsta par to, kā jaunas meitenes mazākais brālis tiek nolaupīts, un lai viņu atgrieztu, jaunietei jāiziet Džareta radītais milzu labirints.

Lai arī filmas iznākšanas gadā tā neguva lielus panākumus, mūsdienās tā uzskatāma par daudzu iemīļotu kulta darbu.

Endijs Vorhols – 'Basquiat'

Foto: Kadrs no video

1996. gada biogrāfiskajā filmā "Basquiat" Bovijs spēlē cilvēku, kas bieži, tāpat kā pats Bovijs, saukts par 20. gadsimta otrās puses nozīmīgāko mākslinieku – Endiju Vorholu.

Filma vēsta par mākslas pasaulē leģendārām attiecībām – to, kā satikās un sadarbojās Vorhols un mākslinieks Žans Mišels Baskjā.

Gatavojoties lomai, Bovijs izmantoja paša Vorhola parūku, kā arī citus autentiskus "popārta tēva" atribūtus.

Majors Džeks 'Streifers' Selijers – 'Merry Christmas Mr. Lawrence'

Foto: Kadrs no video

"Merry Christmas Mr. Lawrence" – 1983. gada drāmā par Otro pasaules karu – Bovijs spēlē majoru britu armijā, kurš cenšas nodibināt miermīlīgas attiecības starp britu un japāņu spēkiem.

Bovijs ar Seljersa lomu sevi pierādīja kā talantīgu aktieri un saņēma jūsmīgas kritiķu atsauksmes.

Tomass Džeroms Ņūtons – 'The Man Who Fell To Earth'

Foto: Kadrs no video

Par Deivida Bovija labāko kino lomu uzskata 1976. gadā uz ekrāniem nonākušo Tomasu Džeromu Ņūtonu filmā "The Man Who Fell To Earth".

Filmā Ņūtons ir cilvēkveidīgs citplanētietis, kurš ieradies uz Zemes, lai glābtu savu planētu, kura piedzīvo katastrofālu sausuma periodu. Uz Zemes viņš satiek Mēriju-Lū, kura savdabīgajā svešiniekā iemīlas.

Filma kļuvusi par zinātniskās fantastikas klasiku, kā arī kulta filmu ikvienam Bovija fanam.

Īpašs veltījums Bovijam – 'Velvet Goldmine'

Lai arī 1998. gada filmā "Velvet Goldmine" Bovijs nemaz nepiedalās, un pat viņa dziesmas tajā nav izmantotas, bez leģendārā mūziķa filma nebūtu iedomājama.

Šai sarakstā filma, kuras nosaukums aizgūts no Bovija skaņdarba, iekļauta kā bonuss, jo tās sižets un varoņi veidoti kā savdabīgs veltījums Bovija ērai – stāsta centrā ir žurnālists, kuram uzdots izmeklēt Braiena Sleida – kāda ietekmīga glemroka mūziķa – karjeru.

Filmas burvība slēpjas ne vien tajā, ka Braiena Sleida tēls ir daļēji balstīts Bovija radītā Zigija Stārdasta personā, bet arī, kā to pamanīs vērīgākie skatītāji, ka arī daudziem citiem filmas varoņiem ir viens vai vairāki prototipi reālajā vēsturē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!