Foto: AP/Scanpix
Svētdien, 21. oktobrī , noslēdzies 56. Londonas filmu festivāls un sadalītas balvas labākajām filmām, aktieriem un režisoriem, raksta ārvalstu prese.

Galveno balvu – kā labākā filma, saņēmusi režisora Žaka Odiāra kino lente ”Rust and Bone”. Filma atklāj savdabīgu mīlestības stāstu starp vaļu dresētāju un kādu cīkstoni. Odiārs Londonas filmu festivāla galveno balvu saņem jau otro reizi – iepriekšejo reizi 2009. gadā godalgota tika filma ”The Prophert”, kas režisoram atnesusi virkni prestižu apbalvojumu, tostapt Kannu ”Zelta palmas zaru” un nomināciju ”Oskara” balvai.

Šajā reizē Žaka Odiāra vietā balvu saņemt devās viens no galveno lomu atveidotājiem – aktieris Matiass Šoenerts.

Kā, komentējot žūrijas izvēli, uzsvēris komisijas priekšsēdis Sers Deivids Hers, balva piešķirta par filmas ”Rust and Bone””sirsnīgumu, skarbumu un mīlestību”.

Ceremonijā, kas norisinājās ”Banqueting House” Londonā, balva kā ”labākajai jaunpienācējai” tika piešķirta Sallijai el Hosaini, filmas ”My Brother the Devil” režisorei un scenārija autorei, bet balvu par ”oriģinālāko un tēlaināko” debiju saņēma Bents Zeilins, par kritiķu augsti novērtēto darbu ”Beasts of the Southern Wild”.

Kategorijā ”Labākā dokumentālā filma” balvu saņēma režsiora Alexa Gibnija darbs ”Mea Maxima Culpa: Silence in the House of God” par ļaunprātīgām seksuālām izmantošanām katoļu baznīcā.

Īpašās goda balvas saņēmuši mākslinieku pāris – režisors Tims Bērtons un viņa dzīvesbiedre aktrise Helēna Bonema Kārtere(attēlā).

Kā, runājot ar presi, jokoja Bonema – Kārtere, šāda žūrijas izvēle bijusi ļoti pārdomāta – dot abiem, jo ”mājās vismaz nebūšot tagad nekādas greizsirdības”.

Timam Bēronam balvu pasniedza Sers Kristofers Lī, savukārt Bonemai Kārterei – Sers Trevors Nunns.

Festivāls noslēdzās svētdien, 21. oktobrī ar īpašo filmas ”Great Expectations” (”Lielās cerības”) seansu, kas ir jauna versija par klasisko Čārlza Dikensa noveli ar tādu pašu nosaukumu. Filmā vienu no lomām atveido Helēna Bonema Kārtere.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!