Kinoteātrī "Splendid Palace", Mazajā zālē no 26. līdz 28. novembrim notiks Latvijas Kultūras akadēmijas (LKA) filmu skate, kurā notiks oficiālās pirmizrādes un plašākai publikai tiks izrādītas jaunākās LKA filmu režijas un TV un video operatoru mākslas absolventu spēles un dokumentālās filmas, portālu "Delfi" informē LKA pārstāvji.

Skate ir īpaša, jo audiovizuālās mākslas studenti absolvē LKA tikai reizi četros gados – 2012. gadā tie ir 12 bakalaura studiju apakšprogrammu "Filmu režija" (kursa vadītājs prof. Pēteris Krilovs) un "TV un video operatora māksla" (kursa vadītājs doc. Valdis Eglītis) studenti. "Daudzi mūs sauc par latviešu kino nākotni, bet mēs gribam parādīt, ka esam jau klāt. Mēs esam tagadne!" norāda skates organizators un viens no filmu autoriem - operatoriem Jānis Ābele.

Arī pasniedzēji, kuri ir bijuši līdzās studentiem ar saviem vērtīgajiem padomiem, ir iepriecināti un gandarīti, ka kino vides nesakārtotība un haoss neattur jaunus cilvēkus pieņemt izaicinājumu un drosmīgi nodoties savam sapnim - kino radīšanai. Pēc lekt. Antras Cilinskas domām, katrs no skatē redzamajiem darbiem ir jauna ceļa sākums un tajā pašā laikā - "pieteikums tam, ka mums būs jaunas balsis Latvijas kino skanējumā! Galvenais - neapstāties, bet turpināt uzsākto un atrast ceļu pie sava skatītāja!"

Kino zinātniece, LKA Teātra un audiovizuālās mākslas katedras vadītāja prof. Inga Pērkone – Redoviča, vērtējot 2012. gada filmas, atzīmē, ka tām raksturīga izteikta interese par sabiedrību, kurā dzīvojam – par tās pagātni un šodienu. Pasauli jaunie režisori un operatori skata nevis kā nesamierināmu opozīciju (piemēram, jaunatnes un vecākās paaudzes) sadursmes vietu, bet kā līdzvērtīgu, savstarpēji cieši saistītu indivīdu apdzīvotu vidi, kur ikvienam liktenim, ikvienai rīcībai ir savi noteikti cēloņi un konkrētas, visaptverošas sekas. Pērkone - Rediviča uzskata, ka varbūt vairāk kā iepriekšējos gados, filmu autori domājuši par skatītāju, cenzdamies saviem stāstiem izmantot labi zināmu žanru struktūru – ir gan komēdijas, gan trilleri, gan melodrāmas, bet būtiskākais – gandrīz katrā filmā ir vai nu reāls, vai izdomāts ļoti cilvēcisks varonis, kuram skatītājs var līdzi dzīvot.

Kopumā trijās skates dienās tiks parādītas 11 filmas, kurās skatītājs atpazīs arī Latvijā zināmus un iemīļotus aktierus - Andri Buli, Mārtiņu Vilsonu, Vari Vētru, Baibu Broku, Jāni Skani un citus. Vienā no filmām galveno lomu atveido arī aktieris no Lietuvas - Gediminas Gutauskas -, savukārt citā palīdzējis operators Perttu Inkilä no Somijas.

Filmu skatēs ieeja bez maksas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!